Economie

Dichtdraaien gaskraan kost de komende jaren 1,9 miljard euro

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© Archieffoto ANPDichtdraaien gaskraan kost de komende jaren 1,9 miljard euro
RTL

Het dichtdraaien van de gaskraan kost de staat tot en met 2022 ten minste 1,9 miljard euro. Dit jaar mist de staat 150 miljoen euro aan inkomsten, in 2022 loopt dat op naar 900 miljoen euro.

Daar bovenop reserveert de staat ieder jaar 200 miljoen euro, onder meer 'voor het bieden van een perspectief voor de regio', meldt minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën bij de presentatie van de Voorjaarsnota. 

Waar het bedrag precies voor bedoeld is, blijft onduidelijk. Dat is omdat het ook verband houdt met de onderhandelingen met oliemaatschappijen Shell en Exxon over de afwikkeling van het gasdossier. 

'Huidige inzichten'

De financiële gevolgen kunnen overigens nog veranderen: de misgelopen inkomsten zijn op basis van 'de huidige inzichten', meldt Hoekstra.

Zijn collega minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken maakte eind maart bekend dat de gaskraan in Groningen op z'n laatst in 2030 helemaal dichtgedraaid wordt

Meevallers bij Volksgezondheid en Sociale Zaken

Die miljoenenstrop voor de schatkist wordt deels gecompenseerd door meevallers bij de vergoeding van geneesmiddelen van 350 miljoen. Er zijn ook minder AOW-ers dan verwacht en dat is goed voor een meevaller van 95 miljoen. Daarnaast is er minder huurtoeslag uitgekeerd dan was verwacht: een meevaller van 100 miljoen.

"We hebben als kabinet steeds heel nadrukkelijk gezegd dat we allereerst kiezen voor de veiligheid van Groningen, maar de rekening zullen we natuurlijk ook met elkaar moeten betalen", zegt Hoekstra. 

Financiën staan er goed voor

Volgens Hoekstra staan de overheidsfinanciën er ook dit jaar 'onverminderd goed voor', dat is vooral te danken aan het feit dat er meer is geëxporteerd dan was verwacht bij het schrijven van het Regeerakkoord. Sindsdien groeide de wereldhandel harder dan verwacht. Daarnaast draait de woningmarkt op volle toeren. 

Dankzij deze ontwikkelingen daalde de staatsschuld verder, tot 412 miljard euro oftewel 53,3 procent van het bbp. 

34 miljoen extra vanwege brexit

De grote afhankelijkheid van de wereldeconomie is ook reden dat het kabinet met argusogen naar de gevolgen van de brexit en het agressieve handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump kijkt.

Voor het opvangen van de gevolgen van het vertrekken van Groot-Brittannië uit de EU wordt 34 miljoen euro extra uitgetrokken, meldt Hoekstra. Dat geld is bedoeld om meer personeel aan te nemen bij de douane en keuringsdienst NVWA.

Meer tegenvallers 

Ook in het onderwijs zijn er tegenvallers: er zijn meer studenten en leerlingen dan verwacht, met een extra kostenpost van 200 miljoen tot gevolg. En omdat er steeds meer mensen aan het werk zijn vanwege de volopdraaiende economie, maken ook meer mensen gebruik van kinderopvang, waardoor het kabinet 80 miljoen meer kwijt is. 

Er komt nog een tegenvaller aan in de komende jaren. Het gaat om de afdracht aan de Europese Unie. Die is dit jaar lager dan verwacht door een vertraging van het uitgeven van EU-budget. Maar die achterstand wordt ingehaald in 2019 en 2020 en zal dan leiden tot een tegenvaller voor de Nederlandse schatkist. 

Waarom de gaskraan niet acuut dicht kan

Het dichtdraaien zorgt weer voor andere problemen
Lees meer over
Wopke HoekstraMinisterie van Financiën