Wie is die slachter?

Omstreden eendenslachter Tomassen groeide uit tot wereldspeler

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© RTL NieuwsOmstreden eendenslachter Tomassen groeide uit tot wereldspeler
RTL

De pluimveesector raakte vandaag in opspraak door misstanden bij het vangen en vervoeren van eenden. Die eenden komen uiteindelijk terecht bij Tomassen Duck-To in Ermelo, de enige eendenslachter van Nederland. Het bedrijf groeide binnen een generatie uit van een lokaal poeliertje tot wereldspeler.

De naam Tomassen Duck-To zal weinig Nederlanders iets zeggen. Maar het bedrijf, dat jaarlijks ruim 8 miljoen eenden in Nederland slacht, behoort tot de grootste producenten van eendenvlees in Europa. Het bedrijf maakt inmiddels deel uit van een wereldwijd actief concern met een omzet van bijna een kwart miljard euro.

Kleinschalige poelier

In 1964 werd Tomassen Duck-To opgericht als kleinschalig poeliersbedrijf. Met de kippen die hij in een schuur slachtte, zette de jonge ondernemer Aart Tomassen aanvankelijk een bescheiden 300 gulden per week om. Dat komt neer op een jaaromzet van omgerekend zo'n 7000 euro.

ZIE OOK: Beelden tonen ernstige mishandeling eenden in Nederlandse pluimveehouderijen

Miniatuurvoorbeeld


Slachter Tomassen schakelde over van kip naar Pekingeend. (Foto: ANP)

Begin jaren 80 schakelde Tomassen over op vlees van Pekingeenden, dat vooral werd geleverd aan Chinese restaurants. Dankzij de toegenomen populariteit van die restaurants groeide de onderneming uit tot veertig werknemers en een jaaromzet van 11 miljoen euro.

Brood in pekingeenden

In 1998 nam investeerder Alpinvest een belang van 81 procent in het bedrijf. "Alpinvest ziet wel brood in Pekingeenden", kopte persbureau ANP. Oprichterszoon Gertjan Tomassen ging het bedrijf leiden, en bleef een belang houden.

Miniatuurvoorbeeld


Pekingeend is een belangrijk ingrediënt in de Chinese keuken. (Foto: Getty)

Alpinvest wilde het bedrijf laten groeien door ook eendenvlees te leveren aan de groothandel en supermarkten. Ook ging Tomassen Duck-To na de overname méér exporteren naar andere landen in Europa en zelfs naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Fusie met Thais bedrijf

In 2006 kocht ondernemer Tomassen met financiële steun van Rabo Private Equity de eendenslachterij terug. Een jaar later fuseerde hij het bedrijf met de grotere Thaise branchegenoot Bangkok Ranch, dat in handen was van de Aziatische investeerder Navis.

De fusie met het Nederlandse Tomassen Duck-To leverde het Thaise concern niet alleen extra omzet op, maar ook technologische kennis en belangrijk: een afzetkanaal in Europa. Het Ermelose bedrijf werd op haar beurt weer versterkt met een grote leverancier van eendenvlees voor de Europese markt.

Miniatuurvoorbeeld

Beursgang

Eind 2012 herhaalden Gertjan Tomassen en de Thaise ondernemersfamilie Suchaovanich de terugkooptruc van zes jaar eerder. Dat deden zij door de externe investeringsfondsen Rabo en Navis uit te kopen. Drie jaar later kwam de volgende grote stap, met een beursgang. Sindsdien staat het bedrijf genoteerd aan de Stock Exchange of Thailand.

Ook in Nederland bleef Tomassen Duck-To groeien. In 2016 nam het bedrijf de activiteiten van concurrenten VSE uit Harderwijk en Lucky Duck uit Uden over. Sindsdien is het bedrijf de enige eendenslachter van Nederland, intussen goed voor de slacht van ruim 8 miljoen eenden. Het Nederlandse bedrijf boekte vorig jaar een omzet van een kleine 20 miljoen euro.

Miljoenenwinst

Bovendien is de eendenslachter uit Ermelo inmiddels dus onderdeel van het beursgenoteerde Thaise concern Bangkok Ranch Group. BRG boekte vorig jaar een wereldwijde omzet van 227 miljoen euro, en een winst van 14 miljoen. Ondernemer Gertjan Tomassen is nog steeds als bestuurder en aandeelhouder bij het bedrijf betrokken.

In Nederland regiseert Tomassen Duck-To vrijwel de volledige productieketen. Het broedt de eendeneieren uit en levert de kuikens aan gelieerde boeren. Die fokken de eenden op, om ze daarna terug te leveren aan het bedrijf. Na de slacht in Ermelo wordt het vlees verkocht over de hele wereld. Ook het dons wordt verkocht, aan dekbedproducenten.

Kritiek

Vooral na de overname van de activiteiten van branchegenoot VSE kreeg Tomassen Duck-To kritiek te verduren. Omdat de productie van VSE in Harderwijk naar Ermelo werd gehaald, werden daar méér eenden geslacht dan waarvoor het bedrijf een vergunning heeft.

En vandaag bleek er sprake van grove misstanden bij de vangst en het transport van de eenden bij eendenfokkers, die aan het het bedrijf gelieerd zijn.

Lees meer over
PluimveehouderijDierenwelzijn