Geld & werk

Kopen op de verhitte woningmarkt: 'Ik bood een ton meer'

Door Sam Trompert··Aangepast:
© GettyKopen op de verhitte woningmarkt: 'Ik bood een ton meer'
RTL

"We waren de zoektocht naar een huis gewoon helemaal zat." Niek en zijn vriendin wonen twee weken in het centrum van Amsterdam. Hun zoektocht naar een koopwoning in de hoofdstad duurde een jaar. En zij weten nu ook: overbieden hoort erbij. In het geval van Niek een ton.

"Ik realiseer me dat we vrij agressief hebben overboden", geeft hij toe. "Het gaat om veel geld, maar niet te veel", zegt hij over de woning die voor zo'n 690.000 euro te koop stond.

Maar dan heb je ook wat, zegt hij. "De komende tien jaar kunnen we hier blijven. Ook als we bijvoorbeeld een gezin zouden willen stichten, dan is dit huis groot genoeg", zegt Niek, die in het bedrijfsleven werkt en om privacyredenen zijn achternaam niet wil noemen. Zijn vriendin is advocaat. 

Overbieden stijgt naar recordhoogte

Makelaarsvereniging NVM meldde vanochtend dat niet eerder zoveel woningen in Nederland werden verkocht voor een bedrag boven de vraagprijs. Een derde van de huizen wisselt van eigenaar na een zogeheten overbieding, blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. 

Ook vormgever Sophie (die ook achternaam niet vermeld wil hebben) bood meer dan de vraagprijs voor haar huis in Amsterdam-Noord. Ze woonde ruim twee jaar in haar vorige huis, maar wist: dit stulpje is niet geschikt voor de lange termijn. "Dus zijn we gaan rondkijken, met het idee dat het best even kon duren", vertelt ze tegen RTL Z. 

Al snel viel het oog van Sophie en haar partner op een huis in de buurt. "Toen we het zagen dachten we echt: dit is tof. Dit is zo'n rare huizenmarkt, als je een kans ziet moet je die pakken. Het ging veel sneller dan gedacht." Ze wil geen conrete bedragen noemen, maar wel dat hun bod zestien procent boven de vraagprijs lag. 

Huizenmarkt oververhit, ook buiten Randstad

Vooral in de Randstad raakt de huizenmarkt oververhit, maar ook huizen in steden als Groningen, Zwolle, Breda, Eindhoven, Arnhem en Nijmegen zijn erg gewild. 

Zie ook: Huizenprijzen stijgen door: kijk hier hoe het in jouw regio is

Overbieden is niet zonder risico. De kans bestaat dat je teveel betaalt. Het lijkt op dit moment onvoorstelbaar, maar als de huizenprijzen in de toekomst wellicht dalen kan je huis 'onder water' komen te staan. Dat wil zeggen dat je er op het moment van verkopen minder voor zou krijgen dan dat je er zelf ooit voor betaald hebt. 



Miniatuurvoorbeeld


Aspirant-kopers zijn soms de wanhoop nabij op de huizenmarkt. (Foto: Getty)

Bovendien kun je sinds dit jaar 100 procent van de taxatiewaarde lenen, bij je hypotheekverstrekker. Als de taxateur jouw nieuwe stulpje lager waardeert dan wat je ervoor wilt betalen, kun je in de problemen komen. Je zult de koopsom dan zelf moeten aanvullen, bijvoorbeeld met eigen spaargeld.  

'Paar mentale stapjes gezet' 

Niek en Sophie moesten allebei best even slikken, voordat ze overgingen tot hun bod. "In een paar dagen tijd heb ik best wat mentale stapjes gezet", vertelt Sophie.

Maar, zeggen ze allebei, huizen in gewilde buurten en steden worden geregeld te laag in de markt gezet. Zo willen makelaars druk op de ketel zetten. Bij bezichtigingen struikel je over de andere kapers op de kust. Snel beslissen dus, adviseert de verkopend makelaar je dan. 

64 procent overwaarde

"Uiteindelijk taxeerde de bank ons huis 10.000 euro lager dan wat wij ervoor betaald hebben", legt Niek uit. Inderdaad, minder dan hij betaald heeft, maar toch nog steeds flink boven de vraagprijs.

Ook Sophie durfde het overbieden aan, temeer omdat haar vorige huis voor een goede prijs verkocht werd. Ze kon rekenen op een overwaarde van 64 procent. "Toen we wisten dat we op ons nieuwe huis wilden bieden, hebben we onze oude woning als een idioot laten taxeren. Op basis daarvan wisten we dat we meer konden bieden dan de vraagprijs", legt ze uit. 

Gekte op de huizenmarkt

Volgens de NVM-cijfers is het verschil tussen oorspronkelijke vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs inmiddels gedaald tot slechts 0,1 procent. Overbieden draagt bij aan het dichtgroeien van die kloof. En aan de gekte op de huizenmarkt. 

Lees ook: Droomhuis gevonden? Zo doe je het winnende bod

"Als individu kun je er nu eenmaal weinig aan doen", vertelt Niek. "Ik zou ook liever hebben dat er met realistischer vraagprijzen gewerkt wordt en dat er voldoende aanbod is. Maar ik ben superblij dat ik nu eindelijk een huis heb." 

"In deze markt is het nu of nooit", vult Sophie aan. "Je draait mee in het systeem. Je kan het alleen tegengaan door geen huis te kopen." 

Hier moet je op letten, als je gaat overbieden

  • Zet nooit je maximale budget in als je gaat (over)bieden. Je moet nog verhuizen, het huis moet worden ingericht en je kan tegenvallers tegenkomen. Het laatste dat je wilt, is alsnog een persoonlijke lening moeten afsluiten tegen een hoge rente. Die tip komt van Hans André de la Porte, van de Vereniging Eigen Huis. "Koop je een tussenwoning uit de jaren '60, hou dan rekening met 10.000 euro aan opknap- en onderhoudskosten", zei hij eerder tegen RTL Z. "Voor een oudere jaren 30-woning is dat bedrag al snel het dubbele." 
  • Kijk in het Kadaster naar de huizenprijzen van woningen in de buurt, adviseert Niek. De exacte waarde van een woning is lastig te bepalen, maar bij het Kadaster kun je de aankoopsom van (vergelijkbare) huizen in de omgeving opvragen. Let vooral op de huizen die recent van eigenaar zijn gewisseld.
  • Overleg met een of twee hypotheekadviseur, of financieel planners. Zij kunnen iets meer inzicht geven in de ontwikkelingen van de markt, weet Sophie. 
  • Weet dat je altijd drie dagen bedenktijd hebt na het ondertekenen van het koopcontract. Dat is wettelijk vastgelegd, brengt de VEH in herinnering. Binnen die termijn kun je er dus altijd onderuit. 
Lees meer over
NVMHuisvestingWoningmarktArnhemNijmegenGroningenBredaEindhovenAmsterdamZwolle (Zwolle)UtrechtDen HaagRotterdam