Deliveroo wint rechtszaak van maaltijdbezorger Sytze
Internetdienst Deliveroo heeft de rechtszaak die de Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (20) tegen het bedrijf aanspande gewonnen. Volgens de rechtbank past de zzp-constructie binnen de huidige wetgeving. De zaak kreeg een politieke lading door de steun die Ferwerda kreeg van de PvdA.
De Deliveroo-koerier stapte in januari naar de rechter om de zzp-constructie die de multinational hanteert. Daarbij rijden de veelal jonge fietskoeriers als zelfstandige rond, zonder pensioensopbouw, zekerheid van inkomen en tot voor kort ook zonder verzekering.
Volgens Ferwerda was er sprake van schijnzelfstandigheid. De bezorger werd gesteund door de PvdA, die hem ook hielp met het ophalen van voldoende geld voor de rechtszaak. Ook kreeg Ferwerda steun van vakbond CNV, die het verdienmodel van Deliveroo 'triest' noemde.
Maar volgens Deliveroo is het voor de koeriers een voordeel om als zelfstandige aan de slag te gaan, omdat ze dan juist meer zouden kunnen verdienen.
Eigen schema
De rechtbank in Amsterdam ziet geen bezwaar in de zzp-constructie van Ferwerda. Volgens de rechter bepaalde hij zijn eigen werkschema, mocht hij zijn eigen kleding en thermobox gebruiken en was hij vrij om te werken voor concurrenten.
Daarbij is ook van belang dat de jongen zelf zijn arbeidsovereenkomst opzegde en vervolgens tekende voor een zzp-overeenkomst. Hierdoor is er geen precedent voor andere zaken.
Ferwerda is teleurgesteld over de uitspraak. "Dit blijft een heel groot probleem", zegt hij tegen RTL Z. "Ik hoop gewoon heel erg dat als het op deze manier niet lukt, dat politiek Den Haag wat gaat doen. Ik blijf van mijn mening dat dit een schijnzelfstandigheid is."
Maatschappelijke discussie
Deliveroo reageert verheugd op de uitspraak, maar erkent de maatschappelijke discussie. "Deze zelfstandigheid biedt bezorgers de mogelijkheid om te werken wanneer, waar en hoe lang zij zelf willen", zegt het bedrijf in een reactie. "Tegelijkertijd zien ook wij de behoefte in de maatschappij om zelfstandigen onderdeel te maken van de sociale zekerheid in Nederland. Flexibel werken en sociale zekerheid zou hand in hand moeten kunnen gaan, in plaats van dat het elkaar uitsluit."
Tweede Kamerlid Gijs van Dijk noemt de uitspraak ook teleurstellend. "De rechter stelt dat de wetgever in actie moet komen", zegt hij. "Daarom ga ik in de Tweede Kamer ervoor zorgen dat de praktijken van Deliveroo tot het verleden gaan behoren. Sytze en alle andere bezorgers behoren zeker te zijn van een inkomen, een pensioen en een verzekering bij ongevallen en ziekte."
Tweede zaak
Afgelopen juni startte ook vakbond FNV een zaak tegen Deliveroo. Ook de vakbond ziet de fietskoeriers als schijnzelfstandige, maar stelde dat Deliveroo daarmee de cao ontduikt. De uitspraak in deze zaak volgt nog.