Van het gas af? Waterstof is serieus alternatief naast zonne- en windenergie
In 2030 moet een kwart van al onze huizen 'van het gas af' zijn en dus moeten we overschakelen op andere vormen van energie. Zonne- en windenergie ligt voor de hand, maar ook waterstof zou een prima alternatief zijn.
Waterstof is geschikt voor auto's en fabrieken, maar ook onze huizen kunnen ermee verwarmd worden. Bijkomend groot voordeel: waterstof kan gewoon via ons huidige gasnet worden vervoerd.
Wat is het, waterstof?
Waterstof wordt met behulp van elektriciteit gemaakt uit water, elektrolyse heet dat. Als je die waterstof verbrandt, ontstaat warmte en water zonder dat daarbij CO2 vrijkomt.
Als je voor het produceren van waterstof de elektriciteit gebruikt die windmolens hebben opgewekt, bijvoorbeeld op de Noordzee, krijg je dus een CO2-neutrale energiebron en dat is goed voor het klimaat.
Aardgasnet
Uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland blijkt dat ons aardgasnet relatief eenvoudig geschikt gemaakt kan worden voor het transport van waterstof naar onze huizen en fabrieken.
Klinkt goed allemaal. Relatief eenvoudig te produceren, makkelijk te gebruiken en simpel te vervoeren. Wat houdt ons tegen?
De toepassing van waterstof is vooralsnog een oplossing voor de lange termijn. Eerst moet er voldoende groene stroom worden opgewekt, om genoeg waterstof te kunnen produceren op een schone manier.
Industrie en transport
Volgens minister Wiebes van Economische Zaken moeten we er rekening mee houden dat grootschalige toepassing niet voor 2030 zal plaatsvinden. Hij ziet, net als netbeheerders, vooral mogelijkheden in de industrie en transport.
Er zal ook eerst nog veel ervaring moeten opgedaan in de bebouwde omgeving, want waterstof is nog nooit op grote schaal gebruikt in woonhuizen of scholen. Dat zal dus nog meer onderzocht moeten worden.
Proef in Delft
Energiebedrijven Enexis, Alliander en Stedin beginnen een proef in Delft om huizen te verwarmen met waterstof om ervaring op te doen samen met leveranciers van verwarmingsketels en gemeenten.
Daarnaast zal de kostprijs behoorlijk moeten dalen om te kunnen concurreren met de huidige, veelal fossiele alternatieven. De verwachting is dat door het gebruik van nieuwe materialen en het opschalen van productie etc. de prijs in de toekomst zeker kan dalen.
Volgens een rapport van de TU Delft van mei jongstleden lijkt er een verandering op komst. In de industriële sector wordt wereldwijd inmiddels voor ruim 10 miljard euro geïnvesteerd in ontwikkelingen rond waterstof.