Tegenvallers bij bouw zeesluis IJmuiden kosten Rijk 64 miljoen extra

Na bouwers BAM en VolkerWessels wordt nu ook het Rijk geraakt door de malaise bij de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. De vertraging door tegenvallers bij de bouw levert een strop van 64 miljoen euro op.
De bouwers van het sluizencomplex, BAM en VolkerWessels, hebben inmiddels al zo'n 200 miljoen verlies geleden op de bouw.
Tegenvallers
Tijdens de bouw kwamen twee forse tegenvallers aan het licht. Er werden allerlei dingen in de grond aangetroffen waar niet op gerekend was, zoals kabels, leidingen, oude bunkers en bouwconstructies van de naastgelegen al bestaande Noordersluis.
Daarnaast bleek tijdens de bouw dat er onvoldoende rekening is gehouden met de gevolgen van een aanvaring. Om het risico van schade aan de sluis in te dammen, waren aanpassingen nodig. Ook dat kost meer geld.
Om dat op te vangen, stort het Rijk 27,5 miljoen in het bouwbudget, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat.
Door alle tegenslag is het project waarschijnlijk ruim twee jaar later klaar dan oorspronkelijk de planning was. Het eerste schip zal nu uiterlijk in januari van 2022 door de sluizen varen, maakte Rijkswaterstaat eerder bekend.
Dat zorgt voor extra kosten, omdat de Noordersluis langer opengehouden moet worden en medewerkers van Rijkswaterstaat langer met het project bezig zijn.
Daar trekt Van Nieuwenhuizen 19 miljoen voor uit, hoewel zij schrijft dat de kosten het gevolg zijn van de vertraging die is veroorzaakt door de ondernemer. Waarom het ministerie die kosten dan niet verhaalt op de bouwers, staat niet in de brief. Een woordvoerder reageert niet direct op een verzoek om commentaar.
Verder verhoogt de minister het budget voor 'onvoorziene zaken en resterende risico's' met 17,5 miljoen. Dat maakt samen 64 miljoen.
'Geen compensatie bouwers'
Opmerkelijk is verder dat Van Nieuwenhuizen weliswaar schrijft dat de bouwers niet gecompenseerd zullen worden voor de verliezen 'als gevolg van eigen ontwerpfouten', maar wel de mogelijkheid openlaat dat ook haar eigen Rijkswaterstaat blaam treft.
Als blijkt dat 'een deel van het verlies' is veroorzaakt door Rijkswaterstaat, zal zij dat aan de Kamer melden, belooft Van Nieuwenhuizen.
Grootste ter wereld
In IJmuiden wordt momenteel de verouderde Noordersluis (lengte 400 meter, breedte 50 meter, diepte 15 m) na bijna honderd jaar vervangen. De sluis is te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. De nieuwe versie wordt daarom 100 meter langer, 20 beter breder en 3 meter dieper en daarmee de grootste zeesluis ter wereld.
Het project begon in januari 2016 en is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam NV en de gemeente Velsen.