Economie

Fed waarschuwt voor brexit en handelsoorlog

Door RTL Z··Aangepast:
© AFPFed waarschuwt voor brexit en handelsoorlog
RTL

De wereldwijde handelsspanningen en de kans op een harde brexit vormen risico's voor het Amerikaanse financiële systeem. Dat staat in het eerste rapport van de Federal Reserve dat geheel is gewijd aan de financiële stabiliteit in de VS.

De Amerikaanse koepel van centrale banken ziet niet alleen maar gevaren. Het land staat er een stuk beter voor dan voor de crisis van 2008, constateert de Fed. Maar er wordt wel benadrukt dat de aandelenkoersen erg hard zijn opgelopen en dat de schuldenberg van het bedrijfsleven historisch groot is.

Mochten zich enkele externe schokken voordoen, zoals een escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en belangrijke handelspartners of een rommelige breuk tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie, dan kan volgens de kenners een stevige marktcorrectie optreden. Lees: gitzwarte tijden op de beurzen.

Transparantie

De Fed is van plan om voortaan twee keer per jaar met zo'n rapport te komen. Eerder stond dit soort informatie verspreid over diverse andere rapporten. De eerder dit jaar aangetreden Fed-baas Jerome Powell vindt transparantie over dit onderwerp erg belangrijk.

Powell kwam woensdag ook zelf aan het woord. In een speech zei hij dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie nog steeds 'solide' zijn. Het centralebankhoofd verklaarde verder dat de rente in de VS nog maar iets onder het neutrale niveau zit. Ook stelde hij dat pas over een jaar of meer duidelijk wordt wat precies de impact is van rentestappen van de Fed.

Met zijn woorden over de rente lijkt Powell te suggereren dat er voorlopig niet veel rentestappen meer zullen volgen. Daarmee heeft het er de schijn van dat Powell wil voldoen aan de wensen van president Trump, die dit jaar meerdere malen uithaalde naar de Fed-preses omdat het verhogen van de rente volgens hem slecht is voor de economische groei.

Blijdschap op de beurs

De rente staat al jarenlang, sinds de crisis, op een extreem laag niveau. De Fed gebruikt de rentestand namelijk om de economie te ondersteunen als het slecht gaat: door het verlagen van de rente, wordt het lenen van geld goedkoper en kan er meer geïnvesteerd worden.

Omdat het nu alweer een poos uitstekend gaat, wordt de rente stapsgewijs opgevoerd. Dat doet de Fed om aan de ene kant de inflatie te beteugelen en om ervoor te zorgen dat de economie niet oververhit raakt, wat op de lange termijn juist een negatief effect heeft.

Op de beurs in New York kregen de opmerkingen van Powell die wijzen op minder rentestappen een warm welkom. De aandelenkoersen op Wall Street veerden duidelijk op. Voor de beurs is het verhogen van de rente namelijk slecht nieuws. Want hoe meer goedkoop geld er in omloop is, hoe meer geld er naar de beurs vloeit; en dat stuwt de koersen.

Lees meer over
Federal Reserve