Koeriers PostNL kwetsbaar voor criminelen: 'Drugsvervoer, witwassen en belastingontduiking'
Onderaannemers die de pakketten voor PostNL bezorgen, houden zich niet altijd aan de regels. Sommigen vallen ten prooi aan drugshandelaren en witwaspraktijken. De koeriersbedrijven zouden daarnaast belasting en sociale premies ontduiken.
Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. Volgens vijf betrokkenen waarmee de krant sprak zouden de chauffeurs drugs en wapens vervoeren, al dan niet onder druk van criminelen.
PostNL ontkent de misstanden niet. "We zijn een logistiek bedrijf dat middenin de samenleving staat, dus hebben we ook met criminaliteit te maken", laat een woordvoerder aan RTL Z weten. "Soms gaat het om drugs in pakketjes, soms om fraude met brieven of facturen die eruit gevist worden."
Van de pakketten die het bedrijf bezorgt, is 95 procent afkomstig van webwinkels. De rest van particulieren.
Criminele organisaties
PostNL zegt samen te werken met de justitie en de politie. Laatstgenoemde heeft sinds twee jaar een speciaal interventieteam heeft voor post. Volgens het logistieke bedrijf zijn er geen aanwijzingen dat ondernemers op grote schaal misbruikt worden door criminele organisaties.
Het bedrijf werkt met honderden onderaannemers, waaronder kleine koeriersbedrijven. Die worden wel gecontroleerd op naleving van alle regels, aldus PostNL. En niet alleen door het bedrijf zelf. Vorige week werden honderden bezorgers nog gecontroleerd bij een actie van de politie Breda, in samenwerking met de Belastingdienst.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Overuren niet vergoed, geen geld bij ziekte
Koeriersbedrijven zouden op hun beurt belasting ontduiken en het niet zo nauw nemen met de cao-regels, die gelden voor de bezorgers die zij weer inhuren. Zo worden overuren niet vergoed, worden chauffeurs te laag ingeschaald, wordt er niet uitgekeerd bij vakantiedagen en ziekte.
Volgens het FD, dat een rapport hierover van vakbond FNV in handen heeft, gaat het om cao-overtredingen bij bijna honderd bezorgbedrijven sinds januari 2017. In totaal is er voor 650.000 euro aan boetes uitgedeeld en lopen er tegen 50 bedrijven nog juridische procedures.
PostNL wil die cijfers niet bevestigen. "Wij hebben die niet, dat laat ik bij de FNV." De woordvoerder laat verder weten dat het bedrijf maatregelen treft als onderaannemers zich niet aan de regels houden.