Sint slaat plank mis met hamer, oorbellen en muziek
Het strooigoed is geworpen, de rijmpjes zijn gelezen en de pakjes zijn bezorgd: Sinterklaas is klaar met werken. Over het algemeen functioneert Sint boven de norm, maar er zijn huisjes waar hij best stilletjes aan voorbij had kunnen rijden. Met sommige cadeaus sloeg hij de plank helemaal mis. Wat doe je met ongewenste spullen?
Gereedschap bijvoorbeeld, of manchetknopen: op dergelijke presentjes zaten ontvangers niet te wachten, concludeert online veilingssite Marktplaats. De site bekeek zijn eigen statistieken en zag sinds zaterdag tot de dag na pakjesavond het aantal advertenties in een paar categorieën opvallend snel stijgen.
Dubbel of niet mooi
Naast gereedschap en manchetknoppen worden ook andere sieraden, muziek-dvd's en cd's, pokémonkaarten en geschiedenisboeken aangeboden. "Normaal gesproken komen er dagelijks zo'n 8000 tot 10.000 nieuwe advertenties voor gereedschap bij", legt Jan-Willem te Gussinklo van Marktplaats uit. "Nu zijn dat er zo'n 13.000."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De reden voor de verkoop? Het gaat dan om dubbel gekochte cadeaus of dingen die mensen niet mooi vinden, volgens Marktplaats.
"De dag erna te koop aanbieden is een absolute afrader."
Eigenlijk is direct je cadeaus weer verkopen not done, zegt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo. "Dit is erg ongepast, om welk cadeau het ook gaat. Als je het al wil doen zou ik er even mee wachten. De dag erna te koop aanbieden is een absolute afrader."
Verdoezel het een beetje
Iemand heeft zijn best gedaan iets aardigs voor je te doen. Het is onbeleefd om dat gebaar te besmeuren met een online verkoop op Marktplaats of een andere veilingsite, een dag later, zegt Van Leggelo. Wil je er echt van af? Wacht dan even, tipt ze.
"Cadeaus ruilen is een ander verhaal, dat mag", vindt ze. "Maar wees daar dan eerlijk in." Zeg dat je het boek al hebt, of dat het kledingstuk niet past. Als cadeaugever is het dus raadzaam om het bonnetje te bewaren. Maar let op: geef het pas als de ontvanger daarom vraagt.
Zelf ruilen
Maar dan zie je ook de prijs en dat is dan misschien weer not done? "Als je elkaar privé goed kent kan dat best. Bij bijvoorbeeld boeken of cd's weet men ook wel wat de prijs zo'n beetje zal zijn", nuanceert Van Leggelo. Mocht het geschenk van een andere prijsklasse zijn, dan kun je als gever ook aanbieden het zelf te ruilen.