Economie

Terecht ontslag voor monteur die baas het leven zuur maakte

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPTerecht ontslag voor monteur die baas het leven zuur maakte
RTL

Een installatiebedrijf mag een negatieve werknemer ontslaan die zich jarenlang misdroeg en zijn baas het leven zuur maakte. Dat heeft de Utrechtse kantonrechter beslist. Wel krijgt de man bijna 28.000 euro mee.

De monteur werkte bijna dertig jaar voor het elektrotechnisch installatiebedrijf, een kleine familieonderneming met tien werknemers uit de regio Utrecht. Na 2011 begon de man zich steeds negatiever te gedragen. Tegen zijn collega's was hij bot, hij weigerde werkoverleg met zijn baas en het regende klachten van klanten.

Werken voor weinig

In een schriftelijk interview door een stagiair werd de monteur gevraagd zijn functie te omschrijven. Hij antwoordde: "Keihard werken voor weinig." Op de vraag of hij drie positieve dingen kon zeggen over het bedrijf, antwoordde hij 'nee'.

Jarenlang waarschuwde de eigenaar van het installatiebedrijf de monteur - die wel een goede vakman was - zijn onbehoorlijke gedrag te veranderen. Daarvoor kreeg hij zelfs een cursus aangeboden. Maar het hielp allemaal niets; de man reageerde onverschillig en bleef zich misdragen. Op een laatste waarschuwing dat ontslag dreigde, reageerde hij met 'je doet maar'.

Naar de rechter

Daarop volgde een nieuwe reeks incidenten. Zo weigerde hij een verzoek van zijn baas om een stationair draaiende dienstauto uit te zetten. Toen zijn baas dat vervolgens deed, startte de monteur de motor weer.

In oktober schorste het installatiebedrijf de werknemer uiteindelijk, en stapte naar de rechter om het arbeidscontract te laten ontbinden. Volgens het bedrijf saboteert de man door zijn gedrag de volledige bedrijfsvoering. Opdrachtgevers die goed zijn voor driekwart van de omzet, zouden de monteur niet meer over de vloer willen hebben.

Leven zuur maken

Voor de rechter betoogde de monteur dat zijn baas de incidenten heeft opgeklopt en dat de verstoorde arbeidsverhouding vooral aan de werkgever te wijten is. De rechter veegde zijn verweer van tafel.

Volgens de kantonrechter heeft een werknemer 'weliswaar veel rechten, maar niet het recht om een werkgever het leven zuur te maken'. Dat is wat de monteur al jarenlang doet.'

Vergoeding

Het bedrijf mag de monteur van de rechter ontslaan wegens ernstig verwijtbaar handelen. Het bedrijf hoeft slechts de helft van de door de man geëiste transitievergoeding te betalen, een bedrag van toch nog bijna 25.000 euro. Ook moet het bedrijf hem nog reisuren vergoeden, voor bijna 2.700 euro.

Een geëiste schadevergoeding van 45.000 euro kan de monteur op zijn buik schrijven. Ook moet hij opdraaien voor de proceskosten.

Lees meer over
Ontslag