Economie

Aziatische beleggers ook in paniek na nieuwe aanval Trump op Fed

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPAziatische beleggers ook in paniek na nieuwe aanval Trump op Fed
RTL

Na de grote verliezen op kerstavond op Wall Street is de paniek onder beleggers nog niet voorbij. De Japanse Nikkei-index verloor maar liefst 5 procent. De reden: twijfels over de wereldeconomie, die worden aangewakkerd door Donald Trumps voortdurende aanvallen op de Amerikaanse centrale bank.

Vanwege de verjaardag van de Japanse keizer was de beurs in Tokio op maandag gesloten, maar vannacht was de beurs wel open. 

De dag verliep stormachtig en eindigde met een stand van 19.155,74 punten. Sinds vorig jaar september was de index niet meer onder de 20.000 punten gekomen. Volgens handelaren was er sprake van 'paniek' en een 'verkoopgolf'. "Het negatieve sentiment heeft de logica verslagen", zei een handelaar.

Angst om wereldeconomie

Grote bedrijven als Toyota en Sony gingen hard onderuit, afhankelijk als ze zijn van export naar de rest van de wereld. Beleggers blijven angstig voor de groei van de wereldeconomie, die onder druk staat vanwege onder meer het handelsconflict tussen de VS en China.

Daarbovenop komen de problemen in de VS, zoals de sluiting van bepaalde overheidsdiensten omdat er geen deal is over een nieuwe begroting en de zorgen over de groei van de economie. Volgens president Trump is dat de schuld van de centrale bank, de Fed, die de rente onlangs weer verhoogde. 

Amerikaanse minister Mnuchin belt met bankbazen om paniek te voorkomen
Lees ook

Amerikaanse minister Mnuchin belt met bankbazen om paniek te voorkomen

Trump hakt in op Fed

De president heeft al maanden forse kritiek op Fed-voorzitter Jerome Powell, die hij zelf benoemde. In het Witte Huis wordt onderzocht of het niet mogelijk is om Powell uit z'n functie te zetten zonder hem te hoeven ontslaan, schrijft The New York Times op basis van bronnen.

In een tweet op kerstavond haalde Trump nog maar eens uit naar de Fed, die hij vergeleek met een heel goede golfer die alleen niet kan scoren omdat hij niet kan putten. 

Powell ontslaan mag Trump niet, benadrukte Trumps minister van Financiën Steven Mnuchin in de afgelopen dagen nog maar eens.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Belrondje pakt verkeerd uit

De zorgen om de economie werden onbedoeld nog eens verergerd door diezelfde Mnuchin. Die belde met de ceo's van de zes grootste Amerikaanse banken, om te checken of zij wel genoeg geld hebben om uit te lenen aan bedrijven en consumenten.

Die telefoontjes waren bedoeld om financiële markten gerust te stellen, maar werkten averechts. "Ik twijfelde niet aan het voortbestaan van het Amerikaanse bankwezen totdat hij erover begon te praten", legde Corné van Zeijl, analist van Actiam uit.

Slechte kerstavond

Op Wall Street eindigde de Dow Jones-index gisteren met een min van bijna 3 procent, het slechtste resultaat ooit op een kerstavond. Datzelfde gold voor de S&P 500, die 2,7 procent daalde.

Dichter bij huis sloot de Amsterdamse AEX met een verlies van 1,3 procent op 478,3 punten, de laagste slotstand dit jaar, tot nu toe.

Vandaag is Wall Street dicht, maar morgen - tweede kerstdag - wordt er weer gehandeld in de VS. Datzelfde geldt voor de beurzen in Tokio, Seoul en Sjanghai. In Amsterdam en de rest van Europa wordt pas donderdag weer gehandeld. 

Lees meer over
Donald TrumpSteven MnuchinJerome PowellFederal ReserveEffectenbeursDow JonesNikkeiAEX