Economie

Brexit-buit: 250 bedrijven willen zich vestigen in Nederland

Door Maaike Homan··Aangepast:
© AFPBrexit-buit: 250 bedrijven willen zich vestigen in Nederland
RTL

Tot nu toe zijn er 250 bedrijven die serieuze plannen hebben om zich in Nederland te vestigen vanwege de brexit. Het gaat onder andere om bedrijven in de gezondheidssector, de financiële sector, logistiek en mode.

Dat zegt woordvoerder Michiel Bakhuizen van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) tegen RTL Z. 

Het NFIA helpt bedrijven die zich in Nederland willen vestigen of activiteiten hier willen uitbreiden. Het geeft advies over waar je terecht kunt met vragen over belastingen, wettelijke regels en bijvoorbeeld bedrijfslocaties. In 2017 hielp het actief met het vestigen van 224 bedrijven, afkomstig uit de hele wereld, in ons land. Goed voor ruim 12.500 banen en 1,2 miljard euro aan investeringen.

Panasonic wil hoofdkantoor naar Amsterdam verhuizen vanwege brexit
Lees ook

Panasonic wil hoofdkantoor naar Amsterdam verhuizen vanwege brexit

Onzekerheid bedrijven

In 2017 vestigden zich nog 18 bedrijven uit het VK zich in Nederland vanwege brexit. Dat worden er dit jaar mogelijk fors meer. Bakhuizen zegt dat niet alle 250 bedrijven met wie nu gesprekken worden gevoerd zich hier ook daadwerkelijk zullen vestigen. "Nederland voert in deze wel een concurrentiestrijd met andere landen."

Tot de bedrijven en instellingen die hun verhuizing naar Nederland al aankondigden behoren onder andere het Europees hoofdkantoor van Sony, het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en Panasonic. 

Nederland is zeker niet de enige uitwijkplek voor bedrijven die gevestigd zijn in het VK. Ook andere EU-landen krijgen er een hoop bedrijven bij. 

De onzekerheid rondom het hele proces is groot en de kans op een harde brexit bestaat. "Bedrijven zijn bang dat vergunningen dan komen te vervallen, het aantrekken van talent moeilijk wordt en dan zijn er grote zorgen over de hele logistiek", zegt Bakhuizen. 

Harde brexit = chaos

Mocht het aankomen op een harde brexit dan stappen de Britten uit de interne markt en de douane-unie en maakt het EU-recht plaats voor de internationale kaders van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat gaat kort gezegd zorgen voor chaos, heel veel papierwerk en hogere kosten

Bakhuizen benadrukt dat de verhuisplannen van bedrijven 'geen lichtzinnige beslissing' is. "Alles uitzoeken doe je niet even voor de grap. Het kost veel tijd en het overzetten van een bedrijf van het ene naar het andere land kost veel tijd, dat wil zeggen maanden."

Dat de keuze van bedrijven op Nederland valt, is volgens hem niet gek. "Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat. We hebben Schiphol, de haven in Rotterdam en goede samenwerkingen tussen bedrijven en universiteiten."  

Lees meer over
Ministerie van Economische Zaken en KlimaatEconomieBrexit