Geen deal over eind shutdown, weer geen salaris ambtenaren VS
Twee verschillende voorstellen om de sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten weer ongedaan te maken, hebben het niet gehaald. Het gevolg: ambtenaren van de gesloten overheidsdiensten krijgen voor de tweede keer geen loon.
De druk op de Amerikaanse politiek om een deal te sluiten die een eind maakt aan de gedeeltelijke shutdown wordt steeds groter. Die duurt nu al zes weken, de vorige shutdown duurde 21 dagen.
Gisteren werd daarom gestemd over twee voorstellen: een van president Trump waarin een post van 5,7 miljard dollar is opgenomen om zijn muur op de grens met Mexico te bouwen. En een van de Democratische Partij, zonder financiering. Beide voorstellen kregen geen meerderheid van 60 stemmen in de Senaat.
Het voorstel van Trump kreeg de minste stemmen, meldt The New York Times: er stemden 47 senatoren tegen. Er waren 44 senatoren tegen het voorstel van de Democraten, maar onder de voorstemmers waren wel 6 Republikeinse senatoren.
Grensmuur
De gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse federale overheid duurt sinds 22 december en draait om de financiering die de Amerikaanse president Trump wil voor het waarmaken van een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften: het bouwen van een muur op de grens met Mexico.
Het Amerikaanse Congres moet toestemming geven voor de benodigde 5,7 miljard dollar. Maar de Democratische Partij, die sinds de verkiezingen in november een meerderheid heeft in het Huis van Afgevaardigden, is tegen. Omdat Trump zijn zin niet krijgt, keurt hij de begroting van de overheid voor dit jaar niet goed.
Op slot
Het gevolg: onder meer rampendienst FEMA, beurstoezichthouder SEC, voedsel- en warenautoriteit FDA, milieuwaakhond EPA en vliegveldbeveiliging TSA zijn (gedeeltelijk) gesloten.
Noodgedwongen moesten zij hun werknemers op onbetaald verlof sturen. Op 11 januari kregen ambtenaren voor het eerst geen salaris, wat voor velen neerkomt op 500 dollar in de week. Inmiddels krijgen zo'n 800.000 federale ambtenaren al voor de tweede keer geen salaris.
Neem een lening
Een opmerking van de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross dat ambtenaren die in de financiële problemen komen maar een lening moeten nemen, werd met hoon ontvangen.
De Democratische Senator Chuck Schumer reageert met 'dat kan niet waar zijn', verwijzend naar Ross' eigen financiële positie. Voor Ross minister werd in Trumps regering verdiende hij miljarden als investeerder.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.