CO2-uitstoot daalt, maar lang niet hard genoeg
De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen is vorig jaar met 2 procent gedaald in Nederland. Dat is bij lange na niet voldoende om het gestelde reductiedoel voor 2020 te gaan halen.
Het is namelijk de bedoeling om in 2020 25 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Met de daling van 2018 erbij zitten we pas op een reductie van 14,5 procent. Daarmee is het vrijwel onmogelijk geworden om het doel te halen.
Minder steenkolen
De vermindering in de uitstoot van vorig jaar is voor driekwart te danken aan de afname van het steenkoolgebruik voor het opwekken van elektriciteit. Het laatste kwart is het gevolg van de krimp van de rundveestapel, wat zorgt voor een aanzienlijke vermindering in de uitstoot van methaan.
Dat blijkt allemaal uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Economie wordt wel groener
Hoewel de uitstoot van broeikasgassen in absolute zin maar tergend langzaam afneemt, daalt de zogenoemde emissie-intensiteit - de uitstoot van broeikasgassen afgezet tegen de omvang van de economie - wel hard. De emissie-intensiteit daalde sinds 2015 met 10 procent: dat betekent dus dat we wel een stuk duurzamer produceren.
Dat de uitstootreductie daar flink bij achterblijft, is het gevolg van dat die economie wel hard is gegroeid de afgelopen jaren. Met andere woorden: een groot deel van de vergroening wordt teniet gedaan door de groeiende economie.
'Verontrustend'
Greenpeace vindt de cijfers zeer verontrustend. "Het kabinet belooft al jaren dat de uitstoot omlaag gaat, maar daarvan is nauwelijks sprake. Het klimaat heeft niets aan goede bedoelingen, alleen aan hard dalende uitstootcijfers", zegt Faiza Oulahsen van de organisatie tegen het ANP.
Wat Greenpeace betreft moeten de overgebleven kolencentrales zo snel mogelijk sluiten en moet er een CO2-heffing komen voor de industrie. Over dat laatste wordt al nagedacht door het kabinet, hoewel het nog niet duidelijk is hoe zo’n CO2-taks er precies uit moet gaan zien.