Economie

Ombudsman wil 'behoorlijke oplossing' voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPOmbudsman wil 'behoorlijke oplossing' voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag
RTL

235 ouders voor wie de kinderopvangtoeslag in 2014 werd stopgezet, moeten een tegemoetkoming krijgen. Dat zegt de Nationale ombudsman tegen staatssecretaris Menno Snel (Financiën).

De staatssecretaris moet een 'behoorlijke oplossing' regelen voor alle gezinnen, vindt ombudsman Reinier van Zutphen. De Belastingdienst stopte de toeslag voor 235 ouders per september 2014, omdat de fiscus misbruik vermoedde. De toeslagen over dat hele jaar moesten worden terugbetaald, omdat niet alle opvangkosten waren betaald.

'Te weinig onderzoek'

Daar was de ombudsman het toen al niet mee eens. Die vond dat de Belastingdienst niet genoeg onderzoek had gedaan. En in tenminste één zaak is de Raad van State het daarmee eens.

De Raad constateerde in april dat een gezin in geldnood is gekomen door het stopzetten van de toeslag. De ouders konden daardoor namelijk de opvang voor september tot december niet meer betalen. Dat hadden ze wel gedaan als ze gewoon toeslag hadden gehad, oordeelde de Raad. De Belastingdienst moest het geld dus alsnog uitkeren aan het gezin.

Deze uitspraak is de reden voor de ombudsman om staatssecretaris Snel te vragen om een behoorlijke oplossing voor alle gedupeerde gezinnen.

Minister laat Belastingdienst binnenstebuiten keren: 'Etnisch profileren kan en mag niet'
Lees ook

Minister laat Belastingdienst binnenstebuiten keren: 'Etnisch profileren kan en mag niet'

Excuses

De staatssecretaris bood al eerder excuses aan. Hij gaf toe dat de kinderopvangtoeslag niet zomaar stopgezet had mogen worden. Het opnieuw beoordelen van de gegevens zou niet zo lang mogen duren. Verder heeft hij maatregelen genomen om zulke situaties in de toekomst te voorkomen.

Ook zijn er ouders – volgens Snel een stuk of vijftig – die recht hebben op een immateriële schadevergoeding. Het gaat dan om ouders die al twee jaar of langer in beroep zijn tegen het besluit van de Belastingdienst. Voor elk halfjaar ná die twee jaar krijgen ze 500 euro. Maar dat vinden de ouders en de ombudsman niet genoeg.

Lees meer over
Nationale OmbudsmanMinisterie van FinanciënBelastingdienstKinderopvang