Economie

Fraudeonderzoek bij Fagron; vermoeden diefstal van 1,6 miljoen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPFraudeonderzoek bij Fagron; vermoeden diefstal van 1,6 miljoen
RTL

Het beursgenoteerde farmaceutisch bedrijf Fagron verdenkt een voormalige controller van grootschalige fraude. Volgens Fagron heeft de man minstens 1,6 miljoen euro verdonkeremaand.

Fagron is een beursgenoteerd bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en verkoop van farmaceutische grondstoffen en medicijnen. Het bedrijf uit Rotterdam boekte vorig jaar wereldwijd een omzet van 472 miljoen euro.

Hoofd financiële afdeling

Eind vorig jaar kreeg Fagron lucht van een mogelijke fraude door de controller, die al sinds eind jaren negentig in dienst van het bedrijf was en zich had opgewerkt tot hoofd van de financiële afdeling. De man was in 2018 bij het bedrijf vertrokken.

Het farmabedrijf startte een onderzoek dat zich richtte 'op betalingen die vanuit Fagron via boekhoudkundige ingrepen zijn verricht' aan de man en aan hem verbonden bedrijfjes.

Grote bedragen

Uit onderzoek bleek onder meer dat het administratiekantoor dat de man met zijn broer - naast zijn baan bij Fagron - runde opmerkelijk goed in de slappe was zat.

Zo leende het bedrijfje 620.000 euro aan de man zelf en zijn vriendin voor de koop en verbouwing van een huis van 600.000 euro. Ook had het bedrijfje een fors geldbedrag uitgeleend aan de schoonouders van de man.

In een ontslagzaak van Fagron tegen de vrouw van de ex-controller, die eveneens voor het farmabedrijf werkt, zette de Rotterdamse kantonrechter vraagtekens bij dat vermogen.

"Een bedrag van 620.000 euro is een op zijn minst fors bedrag voor een administratiekantoor dat door twee mensen wordt gerund die daarnaast full time banen hebben." Ook beschikte het stel over een vakantiewoning op Ibiza. 

Privéuitgaven

Volgens Fagron bleek tijdens het onderzoek eveneens dat het bedrijf opdraaide voor allerlei privé-uitgaven van de controller, zoals etentjes, een Ziggo-abonnement, een autoverzekering en een tuinrenovatie.

Gisteren kwam het fraudeonderzoek aan het licht door een vonnis van de Rotterdamse kantonrechter over de ontslagprocedure die het bedrijf voert tegen de vrouw van de controller. Een bron die nauw bij de zaak is betrokken, bevestigt vandaag dat de zaak Fagron betreft.

Het fraudeonderzoek heeft volgens het vonnis een grote onrust veroorzaakt op de werkvloer bij Fagron. Woordvoerder Constantijn van Rietschoten van het farmabedrijf wil geen commentaar op de zaak geven. "Wij doen geen publieke uitlatingen over procedures die al dan niet lopen en in het bijzonder niet over geschillen met individuele werknemers."

Koersgevoelige informatie

Als beursgenoteerd bedrijf moet Fagron informatie die van invloed kan zijn op de aandelenkoers meteen openbaar maken, om handel met voorkennis te voorkomen.

Het farmabedrijf verwacht echter niet dat de beurskoers door deze zaak zal worden beïnvloed. "De feiten en bedragen in deze kwestie zijn naar onze afweging niet van dien aard dat er sprake is van koersgevoelige informatie", aldus Van Rietschoten.

Lees meer over
FagronEffectenbeursFraudeGezondheidszorg