Dit zijn de winnaars van de handelsoorlog tussen de VS en China
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China kent niet alleen verliezers. Vooral Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen profiteren van het over en weer verhogen van importheffingen door de grootmachten. Er liggen ook kansen voor Europese bedrijven.
Amerikaanse varkensboeren gaan dankzij de handelsoorlog voor honderden miljoenen het schip in en moeten uitwijken naar andere landen. Ook sojaboeren in de VS blijven met bergen vaak wegrottende oogst zitten. In China worden ondertussen vooral producenten van consumentengoederen hard geraakt.
Toch wordt er ook geprofiteerd van het conflict. Dik een jaar nadat de VS de eerste heffingen invoerde, concludeert de Japanse investeringsbank Nomura dat de VS en China minder goederen van elkaar zijn gaan importeren en bepaalde producten nu in andere landen kopen. Die extra handel krikt in sommige landen de economie flink op.
Vietnam is grote winnaar
De VS halen vooral minder computerelektronica, elektrische apparaten en meubels uit China. Andersom importeren de Chinezen vooral minder sojabonen, vliegtuigen, granen en katoen uit de VS, concludeert Nomura in een analyse die vorige maand werd gepubliceerd.
Die producten worden nu ergens anders ingeslagen, en de grote winnaar is Vietnam. Het bruto binnenlands product (bbp) van dat land stijgt dit jaar volgens een schatting van Nomura met 7,9 procent door nieuwe handel met vooral de VS.
Halfgeleiders en motorvoertuigen
De Amerikanen kopen er elektrische apparatuur voor telefoons en andere elektronica die anders in China werd gekocht. Ook Taiwan en Zuid-Korea profiteren op dat gebied van extra handel met de VS. Ondertussen verkoopt Maleisië verkoopt halfgeleiders en Zuid-Korea en Mexico exporteren meer onderdelen voor motorvoertuigen naar de VS.
China koopt vooral veel meer soja in Argentinië, Brazilië, Chili en Canada. Goud halen de Chinezen meer uit Hong Kong, Singapore en Zuid-Afrika en aardgas komt vaker uit Maleisië en Australië.
In de EU winnen Duitsland en Frankrijk
Er zijn ook Europese landen die profiteren. Frankrijk en Duitsland leveren dankzij de handelsoorlog meer vliegtuigen en vliegtuigonderdelen aan China, aldus Nomura.
"Het voordeel voor Europese landen is het grootst in Frankrijk (0,3 procent), maar in het algemeen klein", schrijven de economen.
Kansen voor Europese bedrijven
Er zijn kansen voor Europese bedrijven om als verrassende winnaars uit de bus te komen in het handelsconflict, zei David Owen, hoofdeconoom Europa bij de Amerikaanse investeringsbank Jefferies, in mei tegen Bloomberg. Als de heffingen van de VS het importeren van producten uit China minder concurrerend maakt, is dat een kans voor Europese bedrijven om te profiteren,
Volgens Owen zorgen handelsoorlogen voor 'winnaars onder de verliezers'. Dit lijkt vaak te worden vergeten en te verdwijnen tussen alle negativiteit rond het onderwerp, aldus Owen.
Deze Europese industrieën kunnen profiteren
Hij is niet de enige die lichtpuntjes ziet voor Europese bedrijven. ING-econoom Timme Spakman wees vorig jaar al op de kansen voor Europese bedrijven. Hij zette de Europese bedrijfstakken die kunnen profiteren van de handelsoorlog in oktober op een rij.
Vooral producenten van industriële machines, auto-onderdelen en kunststoffen kunnen profiteren van extra handel met de VS. Voor exporteurs naar China zijn er vooral kansen voor autofabrikanten en producenten van industriële machines, aldus Spakman.
'Impact vooral negatief'
Toch benadrukken de economen van Nomura dat er vooral verliezers zullen zijn door de handelsoorlog. "Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit slechts één aspect van de handelsoorlog tussen de VS en China is; er zijn veel andere krachten aan het werk en de algemene economische impact in de meeste landen zal negatief zijn", schrijven ze.
Uit een simulatie van het World Economic Forum uit januari blijkt dat in het slechtste scenario de handelsoorlog de economische groei van het wereldwijde bbp dit jaar met 0,7 procentpunt kan laten dalen. De groei van de economie zou dan uitkomen op 2,8 procent.
Trump als onzekere factor
De impact zou groter zijn op de groei van de Chinese economie (min 0,9 procentpunt ). In Europa zou het voor 0,8 procentpunt minder groei kunnen zorgen en het bbp van de VS zou 0,4 procentpunt lager kunnen uitkomen.
En dan is er nog Donald Trump als onzekere factor. De Amerikaanse president dreigde vandaag nog met extra heffingen op een nieuwe lijst Europese producten met een importwaarde van 3,5 miljard euro.