Economie

Weer historische brexitdag voor de boeg: nieuwe nederlagen voor Johnson?

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© AFPWeer historische brexitdag voor de boeg: nieuwe nederlagen voor Johnson?
RTL

De ogen van de wereld zijn vandaag opnieuw gericht op het Britse parlement. De planning is om vandaag in een noodvaart een wet door het Lagerhuis te krijgen die een no-dealbrexit moet voorkomen. Aansluitend zal premier Boris Johnson waarschijnlijk direct een stemming vragen over het organiseren van nieuwe verkiezingen.

Gisteren leed Johnson, in zijn eerste Lagerhuisstemming als premier, meteen een gevoelige nederlaag. Het parlement eiste de controle over de agenda op, waardoor er vandaag een wet behandeld kan worden die de premier dwingt om uitstel van de brexit te vragen als het VK de EU dreigt te gaan verlaten zonder deal.

Johnson is mordicus tegen die wet. Hij heeft beloofd om hoe dan ook op 31 oktober uit de EU te stappen, met of zonder deal. Volgens Johnson verzwakt de wet ook de onderhandelingspositie van het VK, omdat ze daardoor niet kunnen dreigen om weg te lopen van de onderhandelingstafel. Hij heeft bezworen dat hij geen uitstel gaat vragen.

Noodvaart

Toch zal de wet vandaag dus worden ingediend en meteen alle fases doorlopen in het Lagerhuis. Normaal zit tussen de formele indiening van een wet, een eerste debat, een amendementenfase waarin de wet nog aangepast kan worden, nog een debat en een slotstemming al snel weken of maanden. Nu wordt dat allemaal vandaag gedaan.

Om 16.00 uur Nederlandse tijd begint het debat, waarschijnlijk zal er rond 20.00 uur over de wet gestemd worden. De verwachting is dat het Lagerhuis instemt met de wet, wat weer een flinke nederlaag voor Johnson zal betekenen.

Nieuwe verkiezingen

Als dat gebeurt zal premier Johnson direct een motie in stemming brengen om verkiezingen uit te schrijven. Maar daarvoor heeft Johnson een twee derde meerderheid nodig in het parlement.

Daarmee lijkt die stemming uit te draaien op de derde nederlaag in twee dagen tijd voor Johnson, want oppositiepartij Labour heeft al aangekondigd vandaag niet voor nieuwe verkiezingen te gaan stemmen. Zonder de steun van Labour kan Johnson niet aan de benodigde meerderheid komen.

In beton gegoten

De partij gaat niet akkoord met nieuwe verkiezingen voordat het stoppen van een no-deal-brexit op 31 oktober in beton gegoten is. Dat is vanavond sowieso nog niet het geval, want als de wet aangenomen wordt door het Lagerhuis moet die morgen ook nog worden behandeld in het Hogerhuis.

Als alles in kannen en kruiken is, zou Labour later deze week alsnog willen instemmen met vervroegde verkiezingen. Volgens de BBC zou Johnson aansturen op verkiezingen op 15 oktober. Dat is slechts twee dagen voor een cruciale Europese top over de brexit, waar de knoop moet worden doorgehakt: komen de EU en het VK tot een deal of niet?

Geen vertrouwen

Labour wil in ieder geval niet instemmen met verkiezingen voor de anti-no-dealwet officieel een feit is, omdat de partij Johnson niet vertrouwt dat hij de verkiezingsdatum niet alsnog gaat verschuiven.

In de aanloop naar verkiezingen wordt het parlement namelijk ontbonden. Het tactisch verschuiven van de verkiezingsdatum zou er dus voor kunnen zorgen dat het parlement helemaal geen kans heeft om Johnson bij te sturen als hij afstevent op een no-dealbrexit in oktober