Docu

De bejaarden komen: nieuwe serie schetst oplopende spanning tussen jong en oud

Door RTL Z ··Aangepast:
© RTL ZDe bejaarden komen: nieuwe serie schetst oplopende spanning tussen jong en oud
RTL

Nederland vergrijst: we gaan van ruim 3 miljoen ouderen nu naar een kleine 5 miljoen in 2040. In de nieuwe RTL Z-serie 'De bejaarden komen' onderzoekt presentatrice Frederieke Hegger de gigantische impact van een steeds ouder wordend Nederland.

Ouderen worden steeds ouder en dat is niet zonder consequenties. Het zorgt bijvoorbeeld voor pittige discussies over de uitgaven van de staatskas. Maar het is groter dan dat, vertelt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen.  

"Nog even los van de financiële kwesties – hoeveel gaat er naar de zorg, wat kosten de pensioenen – kan het ook impact hebben op hoe je als maatschappij in het leven staat. Over een paar jaar zullen we voor het eerst in de geschiedenis meer bejaarden hebben dan jongeren. Dat doet iets met een samenleving."

Kijk hier de eerste aflevering van De Bejaarden Komen:

Over een paar jaar telt Nederland voor het eerst in de geschiedenis meer ouderen dan jongeren. Frederieke Hegger probeert antwoord te vinden op de vraag: wat doet dat met ons?

En dat terwijl de verschillen in opvattingen tussen jong en oud nu al opvallend groot zijn. Groter zelfs dan in de tijd dat de babyboomers jong waren.

Jongeren laten zich meer horen

"Sinds de eeuwwisseling nemen de leeftijdsverschillen in stemkeuze enorm toe", vertelt politicoloog Roderik Rekker. "Je ziet met name dat jongeren veel positiever staan ten opzichte van immigratie en de Europese Unie, dat soort globaliseringsvraagstukken."

In een samenleving waar verschillen tussen oud en jong groot zijn en de ouderen tijdens verkiezingen meer gewicht in de schaal leggen, kunnen jongeren zich boos gaan afvragen of er nog wel naar hen wordt geluisterd. Jonge Nederlanders laten daarom steeds meer van zich horen.

Lees meer over
VergrijzingOudereOuderdomGezondheidszorgJongerenKlimaatverandering