Vanaf januari geen subsidie meer voor warmtepomp in nieuwbouwhuis
De subsidiepot voor warmtepompen verandert. Per 1 januari 2020 krijg je voor een warmtepomp in een nieuwbouwhuis geen subsidie meer. Dat betekent dat huiseigenaren die op de subsidie rekenden, ineens extra kosten krijgen. "Mensen worden weer overvallen", zegt Vereniging Eigen Huis.
Met de zogenoemde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) konden huiseigenaren tot het einde van 2020 voor een nieuwbouwhuis geld aanvragen voor een warmtepomp. Huiseigenaren konden afhankelijk van het apparaat tussen de 1000 en 2500 euro terugkrijgen, zo'n 20 procent van de aanschaf- en installatiekosten, tot een maximum van 10.000 euro.
Maar per 1 januari aanstaande is dat afgelopen. Omdat sinds 1 juli vorig jaar alle nieuwbouwhuizen gasloos gebouwd moeten worden - en daarmee toch al een installatie krijgen zoals een warmtepomp - is het effectiever om de subsidie in te zetten voor het verduurzamen van bestaande bouw, schreef minister Eric Wiebes van Economische Zaken in een brief aan de Kamer.
Niet beloond
Nieuwbouwwoningen waarvan de omgevingsvergunning dus op of na 1 juli 2018 is aangevraagd, krijgen vanaf januari dus geen subsidie meer voor een warmtepomp.
De groep die nog op de subsidie rekende komt nu bedrogen uit, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). "Pijnlijk, want dan ben je goed bezig, maar dan word je niet beloond", zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur van VEH.
'Hap-snap-karakter van subsidies'
De meeste van dit soort overheidssubsidies voor verduurzaming zijn kortdurend en de potjes zijn snel leeg, zegt VEH. Dat hap-snap-karakter is de vereniging een doorn in het oog, zegt Van der Veen. "Nu worden mensen weer overvallen."
Bij deze regeling moet een consument bovendien eerst geld uitgeven voordat er recht op subsidie is, vertelt Van der Veen. "Omdat de doorlooptijd voor dit soort verduurzamingssystemen lang is, vissen mensen achter het net."
Kortom: als je nieuwe huis pas volgend jaar wordt opgeleverd, ben je de klos.
Deze subsidies zijn er voor huiseigenaren
Er zijn meerdere regelingen voor verduurzaming, de ISDE- en SEEH-subsidies zijn van de overheid en voor huiseigenaren en verenigingen van eigenaren bij appartementen. Die vallen onder de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken. De EnergieSubsidiewijzer heeft een overzicht van de mogelijkheden voor verduurzaming, Vereniging Eigen Huis heeft ook informatie.
De ISDE-subsidie startte in 2016 en is bedoeld voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels (soort houtkachel, die houtsnippers verbrandt). Zowel particulieren (huiseigenaren) als zakelijke gebruikers en gemeenten en provincies kunnen subsidie aanvragen.
Tussen 2016 en 2018 is er in totaal 215 miljoen euro subsidie verleend voor 114.000 apparaten. 90 procent van de subsidie ging naar particulieren, schreef minister Wiebes in een evaluatiebrief over de ISDE aan de Kamer.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de ISDE-subsidie verlengd wordt tot 2030. Het budget is dit jaar eenmalig met 60 miljoen euro verhoogd, van 100 naar 160 miljoen euro. Er is inmiddels al voor 123 miljoen euro aangevraagd.
De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), voor eigenaren en bewoners, geldt alleen voor isolatiemaatregelen. Die werd in augustus opnieuw opengesteld en loopt tot eind 2020. Het kabinet trok daar 84 miljoen euro voor uit. Daarvan is inmiddels 5,2 miljoen euro aangevraagd, waarvan ruim 1 miljoen euro is verleend, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken weten.
Wat verandert er nu?
Per 1 januari krijg je dus geen subsidie meer voor een warmtepomp in een nieuwbouwhuis, alleen als die in bestaande bouw neergezet wordt. Een jaar daarna stopt de SEEH-subsidie. Die gaat dan op in de ISDE-regeling, waardoor isolatie en warmte-installaties dus binnen één subsidiepot vallen. Daarvoor is 100 miljoen euro per jaar beschikbaar tot 2030, laat het ministerie van Economische Zaken weten.
Ook heeft minister Wiebes besloten geen subsidie meer te geven voor biomassaketels en pelletkachels, vanwege de hoge uitstoot aan stikstof, fijnstof en koolmonoxide.
'Zorg voor langjarige subsidie'
Vereniging Eigen Huis ziet echter liever een 'bestendige en meerjarige' subsidieregeling, zodat huiseigenaren niet achteraf de dupe worden als de regeling ineens weer gestopt is.
"Subsidies zijn nuttig en nodig, ombouwen naar gasloos is duur", zegt Van der Veen. "Als de scherpe randjes eraf gehaald worden, zijn meer mensen geneigd hun huis te verduurzamen."
De vereniging wil ook dat de pot minimaal even groot wordt als die van dit jaar. "Er is nu nog steeds onzekerheid, want wat gebeurt er in 2021? Worden we niet blij gemaakt met een dooie mus? Wordt subsidiegeld uit twee potjes samengevoegd en het totaalbedrag minder, of komt er nog wat bij?"
Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er in vanaf 2021 nog één pot is, waar in principe in totaal 100 miljoen euro per jaar in zit. Dat geld is beschikbaar voor warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen.
Op basis van hoeveel subsidie er in 2019 en 2020 daadwerkelijk wordt aangevraagd, 'kan eventueel worden gekeken of het budget toereikend is', voegt de woordvoerder daaraan toe.
'Onzekerheden blijven'
Maar vooralsnog blijft veel onzeker, denkt de VEH. "De overheid kan spelen met de hoogte van de subsidie maar ook met de voorwaarden. Die twee onzekerheden blijven, terwijl huiseigenaren op basis van consistente investeringen beslissingen nemen", aldus Van der Veen. Binnenlandse Zaken bevestigd dat de voorwaarden voor de nieuwe subsidieregeling nog niet bekend zijn.
Hoewel de groep particuliere huiseigenaren die een nieuwbouwhuis laat bouwen niet zo groot is en de klachten over het verdwijnen van de subsidie tot nu toe gering zijn, verwacht VEH wel dat de klachten zullen toenemen.
"Als het om een grote groep mensen gaat, zou de overheid coulance kunnen verlenen", zegt Van der Veen.
Reacties ministeries
Het ministerie van Economische Zaken laat in een weten dat er nog onderzocht wordt 'of en in hoeverre een overgangsregeling gerechtvaardigd is'. Het ministerie kan er nog geen verdere mededelingen over doen, zegt een woordvoerder.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek niet of er een overgangsregeling moet komen voor de warmtepompgedupeerden.
In de online serie 'je huis verduurzamen' neemt RTL Z-redacteur Maaike Homan je mee in haar eigen huis, waar nog veel aan moet gebeuren. Waar moet je op letten, wat zijn de kosten, wat is slim om te doen en wat moet je nu juist voorkomen?