'Klimaatplan Timmermans: minder vrachtwagens en kilometerheffing in EU'
Een kilometerheffing in heel de Europese Unie, wegvervoer verplaatsen naar het spoor en het water en uitstootrechten van luchtvaart drastisch inperken. Die plannen zouden naar verluidt in het klimaatplan van Frans Timmermans staan.
Het zou nog lang niet gaan over de officiële versie, maar geeft een beeld van de denkrichting van Timmermans. Dat meldt de NOS, die het document, de Green Deal, in het bezit heeft
Frans Timmermans wordt maandag geïnstalleerd als eurocommissaris en vice-voorzitter bij de Europese Commissie. Het is de komende vijf jaar zijn taak om alles wat met klimaatbeleid in de Europese Unie te maken heeft te overzien.
Een van zijn opdrachten is zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. Timmermans ziet ook toe op het beleid rond landbouw, transport, energie, milieu en oceanen.
Weg met wegvervoer en meer bossen
Het lijkt erop dat Timmermans voortvarend te werk wil gaan. Volgens de NOS wil hij driekwart van wat nu over de weg wordt vervoerd, per trein of schip laten vervoeren. Wegvervoer zou in de toekomst ook emissierechten moeten kopen, waardoor vervoer over de weg alleen zou mogen als het bedrijf over uitstootrechten beschikt.
De landbouw moet milieu- en klimaatvriendelijker worden. Er komt een speciaal plan voor boeren, dat van boer tot bord gaat heten.
Begin oktober werd al duidelijk dat Timmermans 'massale herbebossing' wil in de Europese Unie. Hij wil ook veel meer groene ruimte in Europese steden.
Energierekening omlaag
Timmermans wil verder korte metten maken met de hogere energierekening waar veel Europeanen mee te maken hebben. Hij vindt het 'onaanvaardbaar' dat 50 miljoen Europeanen moeite hebben om die rekening te betalen.
Door efficiënter met energie om te springen en isolatie van gebouwen te financieren kan die rekening omlaag, denkt hij. Voor mensen en regio's die zware offers moeten brengen komt er een transitiefonds.
CO2-uitstoot naar beneden
De nieuwe Europese Commissie wil dat de CO2-uitstoot met 55 procent is teruggebracht, of in ieder geval is gehalveerd. De maatregelen in het plan zijn nog niet definitief, nog niet uitgewerkt en er is ook nog geen financiering voor gevonden.
Op 11 december wordt de Green Deal van Timmermans gepresenteerd. De dag erna start een EU-top, waar de EU-leiders over verschillende onderwerpen praten. Klimaatverandering en de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zijn daar belangrijke onderwerpen.
In maart presenteert Timmermans klimaatwetgeving met daarin waarschijnlijk veel maatregelen waar nieuwe wetten voor nodig zullen zijn.