Economie

Wiebes: CO2-doelstelling voor 2020 nóg verder uit zicht

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© ANPWiebes: CO2-doelstelling voor 2020 nóg verder uit zicht
RTL

Nederland is nog verder verwijderd van de klimaatdoelstellingen voor 2020. De CO2-uitstoot moet eind volgend jaar met 25 procent gedaald zijn, maar met het huidige beleid komt de reductie niet verder dan 21 procent.

Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer op basis van extra onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Vorige maand kwam het instituut nog uit op 23 procent.

Meer gas, minder wind

De lagere score wijt het PBL aan de sterk fluctuerende prijzen van kolen, gas en CO2. Op dit moment zijn de gasprijzen laag, dus verkiezen in Europa opererende energieleveranciers Nederlandse gascentrales boven kolencentrales uit bijvoorbeeld Duitsland.

Ook hebben we in Nederland minder stroom uit hernieuwbare bronnen geproduceerd dan verwacht, schrijft Wiebes. Hoewel het aantal zonnepanelen en windturbines gestaag groeit, blijven de opbrengsten in 2019 achter bij de verwachtingen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dit wordt bevestigd door data van Energieopwek.nl, een website die de productie van hernieuwbare energiebronnen bijhoudt. Werd er in 2018 nog voor 1,45 GW energie uit zon en wind geproduceerd, dit jaar blijft de productie achter op 1,27 GW. Dit terwijl er meer zonnepanelen en windmolens bij zijn gekomen.

Urgenda-klimaatzaak

De uitstoot van broeikasgassen moet omlaag om te voldoen aan de uitspraak in de Urgenda-klimaatzaak. De Urgenda-stichting klaagde de Nederlandse staat in 2013 aan, omdat die in hun ogen niet genoeg deed om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Twee jaar later oordeelde de rechter dat de staat in actie moet komen. Die moet de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent naar beneden gebracht hebben. Er volgde een hoger beroep, maar het vonnis werd vorig jaar door het hof bekrachtigd. Opnieuw ging de staat in beroep. De definitieve uitspraak van de Hoge Raad volgt aanstaande vrijdag.

Aanvullende maatregelen

Volgens Wiebes maakt de nieuwe PBL-berekening nogmaals duidelijk dat 'het van groot belang is om aanvullende maatregelen' te nemen. Welke dat zijn, maakt hij waarschijnlijk begin volgend jaar bekend.

Na het PBL-rapport van november kondigde Wiebes al extra maatregelen aan. Zo wil hij de aanleg van zonnepanelen op overheidsgebouwen en scholen versnellen. Ook kwam hij met een extra potje van 60 miljoen euro voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers.

In maart dit jaar werd besloten de Hemwegcentrale van Vattenfall (het voormalige Nuon) in Amsterdam al eind dit jaar te sluiten, in plaats van in 2024. De CO2-besparing die deze vervroegde sluiting oplevert, is door het PBL meegenomen in de berekeningen.

Lees meer over
Eric WiebesPlanbureau voor de LeefomgevingMinisterie van Economische Zaken en KlimaatUrgendaKlimaatveranderingKlimaatEnergieFossiele EnergieEnergietransitieGroene energie