Economie

Toch ontslag voor vrouw van vermeende fraudeur Fagron

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPToch ontslag voor vrouw van vermeende fraudeur Fagron
RTL

Farmabedrijf Fagron in Rotterdam mag de vrouw van een van fraude verdachte controller toch ontslaan. Wel moet het beursgenoteerde bedrijf de vrouw ruim 35.000 euro meegeven.

Fagron is een producent van farmaceutische grondstoffen en medicijnen, met een jaaromzet van bijna een half miljard euro en zo'n 2500 werknemers. Het bedrijf is sinds 2007 genoteerd op de beurzen van Brussel en Amsterdam.

Grootschalige fraude

Afgelopen voorjaar meldde RTL Z dat Fagron het voormalige hoofd van de financiële afdeling Danny de G. verdenkt van een grootschalige fraude. Daarbij zou ongeveer 1,6 miljoen euro zijn verduisterd.

Via onderzoeken, beslaglegging en rechtszaken probeert het bedrijf het geld terug te krijgen.

Complicerende factor was dat de echtgenote van de vermeende fraudeur ook bij het bedrijf in dienst was, als hoofd inkoop. Overigens zat zij sinds begin 2018 arbeidsongeschikt thuis. Het farmabedrijf stapte begin vorig jaar naar de rechter, om haar op straat te kunnen zetten.

Ontslagaanvraag geweigerd

De Rotterdamse kantonrechter stak daar in mei echter een stokje voor, omdat het niet aangetoond zou zijn dat de vrouw schuld aan of weet van de fraude had gehad. Maar Fagron liet het daar niet bij zitten, en ging in hoger beroep.

Dat was succesvol, blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het Rotterdamse gerechtshof. Volgens het hof zijn de verhoudingen tussen het bedrijf en de werkneemster door de gebeurtenissen 'onherstelbaar verstoord' geraakt.

Vertrouwen ontbreekt

Of de vrouw nu wel of niet wist van de fraude, doet daarbij volgens het hof niet ter zake. "Voor het voortbestaan van de arbeidsrelatie is wederzijds vertrouwen noodzakelijk”, aldus de rechters. “Dit vertrouwen ontbreekt inmiddels al een jaar, en er is geen vooruitzicht op verbetering."

Volgens het hof is noch de vrouw, noch het bedrijf een ernstig verwijt te maken van de situatie. Daarom heeft de werkneemster wel recht op een reguliere ontslagpremie, de zogenoemde transitievergoeding. Fagron moet haar 35.257 euro meegeven.

Geld terug

Advocaat Cher Schuurink, die de ontslagen vrouw bijstond, was vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.

Fagron wil geen enkel commentaar op de fraude- en ontslagzaken geven. "Wij doen hierover geen publieke uitlatingen", aldus woordvoerder Constantijn van Rietschoten. Daardoor blijft ook onduidelijk of het farmabedrijf vorderingen maakt met zijn pogingen om het verduisterde geld terug te krijgen. 

Onder de pet

Opmerkelijk is dat Fagron de grootschalige fraude begin dit jaar niet uit eigen beweging meldde aan zijn aandeelhouders. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om potentieel koersgevoelige informatie direct te delen met de financiële markten.

Van Rietschoten erkent dat het farmabedrijf inmiddels contact over de zaak heeft gehad met de Belgische beurstoezichthouder. "Naar onze afweging zijn de feiten en bedragen in deze kwestie niet van dien aard dat er sprake is van koersgevoelige informatie", aldus de woordvoerder. "Fagron valt onder de Belgische toezichthouder FSMA en hebben met hen hierover contact gehad."

Lees meer over
FagronEffectenbeursFraudeOntslag