Economie

Kabinet: geen reden om minimumloon te verhogen

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPKabinet: geen reden om minimumloon te verhogen
RTL

De lobby vanuit verschillende linkse politieke partijen en vakbond FNV ten spijt: er komt voorlopig geen verhoging van het minimumloon in Nederland.

Dat schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet loopt het wettelijk minimumloon in de pas met de reguliere contractloon-ontwikkeling en is de koopkracht van werkenden met een minimumloon tussen 2011 en 2018 zelfs toegenomen.

Dat is de conclusie na een evaluatie van de hoogte van het minimumloon, iets wat naast de jaarlijkse indexaties iedere vier jaar gebeurt. Volgens het kabinet komen er 'geen factoren naar voren die een bijzondere aanpassing van het wettelijk minimumloon wenselijk maken', schrijft Koolmees.

Tientje per uur

Zowel GroenLinks, de PvdA als SP zien graag een verhoging van het wettelijk minimumloon, zodat ook deze groep mensen erop vooruit kan.

Het minimumloon is per 1 januari vastgesteld op 76,32 euro per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder met een volledig dienstverband. Dat komt neer op 9,54 euro bij een 40-urige werkweek en 10,05 euro bij een 38-urige werkweek.

De PvdA dacht vorig jaar aan een verhoging van één euro per uur. Vakbond FNV eiste zelfs een verhoging naar 14 euro per uur en zegt hierbij gesteund te worden door zeven op de tien Nederlanders.

In de evaluatie wordt ook de lage inkomensongelijkheid van Nederland aangestipt, net als het feit dat het minimumloon in ons land in vergelijking met andere (Europese) landen relatief hoog ligt.

Lees meer over
Wouter KoolmeesMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidLoonstrookSalaris