Economie

Kanarie in de kolenmijn: cijfers Randstad reden tot zorg

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPKanarie in de kolenmijn: cijfers Randstad reden tot zorg
RTL

Uitzender Randstad en graafmachineproducent Caterpillar kunnen goed illustreren hoe de economie ervoor staat. Dat zij slechter draaien, is geen goed teken.

Het interessante van bedrijven als Randstad en Caterpillar is dat zij vroegcyclisch zijn: zij bieden een vooruitblik op wat je van de economie kunt verwachten. Zij worden door analisten bestempeld als een goede indicator van de economie.

Wat dat betreft zijn de resultaten van die ondernemingen reden tot enige zorg.

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven
Lees ook

Hoe draait de economie? Kijk naar deze bedrijven

Randstad

Zo toonden de resultaten van Randstad vanochtend dat de marktomstandigheden verslechteren. Het concern is naar eigen zeggen wereldwijd de grootste dienstverlener op het gebied van personeelszaken.

In het vierde kwartaal daalde de omzet meer dan in het derde kwartaal en in januari liep de omzet nog wat meer terug.

Flexibele schil

In de meeste landen waar Randstad actief is, daalde de omzet in het vierde kwartaal. "Randstad geeft heel mooi de onderliggende economie weer in de verschillende landen waar het actief is", aldus Corné van Zeijl, analist/strateeg bij Actiam.

Bedrijven willen altijd een flexibele schil, ze zijn huiverig om veel mensen in vaste dienst te nemen, er komt immers een moment dat het minder gaat, vult Konrad Zomer, analist bij ABN Amro aan.

Personeelszaken

Verder helpt Randstad organisaties met  hun personeelszaken, legt Zomer uit. Zo zouden werknemers van Randstad bij een onderneming kunnen intrekken en alle activiteiten van de afdeling personeelszaken kunnen overnemen.

Daarbij gaat het om onder meer het aantrekken van de juiste werknemers, het verzorgen van opleidingen zodat zij kunnen doorstromen en de salarisadministratie uitvoeren, vertelt Zomer.

Nederland geval apart

In Nederland speelt bij die werkzaamheden mee dat het aantal zzp'ers flink is gegroeid, zodat een bedrijf als Randstad die werknemers niet kan uitzenden of detacheren, terwijl verder de arbeidsmarkt krap is, aldus beurscommentator Durk Veenstra.

Door die krappe arbeidsmarkt nemen bedrijven eerder medewerkers in vaste dienst. Zij betalen dan mogelijk eenmalig een vergoeding aan Randstad, maar dat concern kan niet verder aan die werknemers verdienen, aldus Zomer.

Afnemende groei

Niettemin zegt een omzetdaling van 10 procent in Nederland wel degelijk iets over de economie, zegt Zomer. In ons land, en ook in andere Europese landen, is al een aantal jaren achter elkaar sprake van een groeiende economie en de uitzendmarkt groeide mee.

Het is niet zo dat het economisch slecht gaat met onze economie, er is immers nog steeds sprake van groei, aldus Zomer. De groei lag afgelopen jaar echter onder het niveau van 2018 en dat jaar was de groei weer lager dan in 2017, legt Zomer uit.

Ook in de VS, qua omzet en resultaat de grootste markt voor Randstad, lijkt nu na een hele lange periode de groei af te nemen, zegt hij.

Bulldozers

De cijfers van het Amerikaanse Caterpillar, naar eigen zeggen de grootste fabrikant ter wereld van onder meer bulldozers, asfalteermachines en draglines, bevestigen het beeld dat naar voren komt uit de resultaten van Randstad. Ook Caterpillar geldt als een voorspeller van de economische activiteit.

Als het economisch goed gaat, dan trekt de bouw immers aan en bouwers lopen daarop vooruit door meer van dat soort apparatuur te bestellen. 

Omzetdaling

Bijna twee weken terug maakte het concern bekend dat de omzet in het vierde kwartaal van 2019 daalde met 8 procent. Ook over heel 2019 was er sprake van een afname. 

In het vierde kwartaal konden kostenbesparingen dat nog goedmaken, waardoor de winst nog licht steeg, maar voor 2020 zit dat er niet in, denkt het bestuur van Caterpillar. Het gaat uit van voortgaande druk op de omzet, waardoor de winst per aandeel zal dalen van 11 dollar tot tussen de 8,50 en 10 dollar.

Lees meer over
Paul le ClercqRandstadEconomie