Olieprijs in vrije val door conflict tussen Saudi-Arabië en Rusland
De olieprijs lijkt vandaag een historisch dieptepunt te bereiken. Omdat Rusland niet mee wil werken aan het beperken van de olieproductie, is Saudi-Arabië een prijzenoorlog begonnen. De olieprijs daalde daardoor met meer dan 20 procent.
Door het coronavirus is de wereldeconomie in het slop geraakt en de vraag naar olie afgenomen. Daardoor is de prijs gedaald. De olieprijs is sinds het begin van het jaar al een kwart goedkoper geworden.
Olieproductie beperken
Om die prijsdaling op te vangen, stelde het kartel van olieproducerende landen vorige week voor om de olieproductie te beperken. Alleen zo kan de prijsdaling worden gestopt.
Dat kartel bestaat uit de zogenaamde OPEC-landen. Ook Saudi-Arabië is lid van de OPEC. Het kartel besloot dat de al bestaande reductie van 2,1 miljoen vaten per dag in stand blijft en dat daar nog een extra beperking van 1,5 miljoen vaten per dag bovenop moet komen.
De OPEC-landen willen de productie alleen zo ver terugdraaien als andere landen, die geen lid zijn van de OPEC, ook minder gaan produceren.
Rusland weigert minder te produceren
Rusland, het belangrijkste olieproducerende land dat geen lid is van de OPEC, leek daar vorige week nog aan mee te willen werken. Inmiddels heeft Rusland echter laten weten dat het gewoon olie blijft produceren.
Prijzenoorlog
Omdat de onderhandelingen zijn mislukt, heeft Saudi-Arabië besloten de olieprijs laten zakken. Op de Aziatische beurs is de prijs van een vat olie inmiddels met meer dan 20 procent gedaald.
Volgens CNN zouden de olieprijzen vandaag op het laagste punt sinds 1991 kunnen belanden. Een econoom zegt tegen CNN dat 'Saudi-Arabië op deze manier marktaandeel hoopt terug te winnen'. Het land 'stroopt de mouwen op voor een prijzenoorlog'.