Economie

Olieprijs stijgt weer, ondanks escalatie conflict Saudi-Arabië en Rusland

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPOlieprijs stijgt weer, ondanks escalatie conflict Saudi-Arabië en Rusland
RTL

Het conflict tussen oliegrootmachten Saudi-Arabië en Rusland is nog niet voorbij. De twee landen dreigen beide om hun oliekranen wagenwijd open te zetten. Ondanks het vooruitzicht van een vloedgolf aan olie, zit de prijs voor een vat vandaag weer in de lift.

De Saudi's maakten vandaag bekend dat zij hun olieproductie in april naar recordhoogte gaan stuwen. Het plan is om per dag 12,3 miljoen vaten op te pompen, dat is ruim 25 procent meer dan zij vorige maand produceerden meldt persbureau Bloomberg.

De Russen reageerden direct: op hun beurt schroeven zij de productie op met een half miljoen vaten per dag. Daarmee komt de Russische olieproductie uit op 11,8 miljoen vaten, ook een record. 

Minder olie oppompen

De twee landen staan lijnrecht tegenover elkaar over maatregelen om de olieprijs niet verder te laten wegzakken. Door het coronavirus hapert de wereldeconomie en is er minder vraag naar olie en daalt de prijs.

Via het samenwerkingsverband van olieproducerende landen (OPEC) wil Saudi-Arabië daarom een lagere limiet stellen aan de olieproductie. Rusland, dat niet bij de OPEC hoort, wil daar niet aan meewerken waardoor de maatregel nutteloos zou zijn.

Daarop besloten de Saudi's het over een andere boeg te gooien en de prijs te laten dalen. Dat kost de Saudi's veel geld, maar de Russen ook. En die hebben het geld harder nodig en zullen daarom wel inbinden, is de gedachte achter de tactiek van Saudi-Arabië. De Russen geven vooralsnog alleen niet toe. 

Olielanden willen productie beperken om olieprijs op te drijven
Lees ook

Olielanden willen productie beperken om olieprijs op te drijven

Amerikaanse bedrijven de dupe

In de Verenigde Staten zorgt de olieruzie wel voor problemen. In de VS wordt olie gewonnen uit lagen gesteente, een kostbare methode omdat het winnen van schalieolie alleen onder grote druk mogelijk is en er veel boringen voor nodig zijn. Schalieoliebedrijven hebben daarom forse schulden, en investeerders zijn huiverig om deze bedrijven geld te verstrekken. 

De Amerikaanse regering zou daarom overwegen om dit soort bedrijven te hulp te schieten, meldt de Washington Post op basis van bronnen in het Witte Huis. Het zou gaan om leningen van de overheid met een lage rente, meldt de krant.

Olieprijs in de lift

De olieprijs ging ondanks de escalatie van het conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië niet verder onderuit. Dat is mogelijk het gevolg van de bereidheid van Rusland om toch weer te gaan praten met de OPEC, wat neerkomt op het overhandigen van een olijftak aan Saudi-Arabië, schrijft persbureau Reuters.

Een vat ruwe Noordzeeolie kost op moment van schrijven iets meer dan 37 dollar, een stijging van bijna 10 procent. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie schommelt rond de 34 dollar, dat is ruim 10 procent meer dan bij de start van de handel op Wall Street eerder vandaag. 

De olieprijs lijkt zich daarmee ietsje te herstellen van de grote verliezen van gisteren, toen de prijzen met ruim 20 procent omlaag doken.

Grote verliezen op beurzen

Het conflict over olie zorgde voor grote paniek op beurzen wereldwijd. De AEX sloot met een verlies van 7,7 procent. Grote verliezers waren bedrijven uit de oliesector, Shell, SBM Offshore en Fugro. 

Die verliezen werden vandaag deels goedgemaakt. Althans: Shell klom 3,5 procent. De AEX zelf sloot alsnog met een verlies, van ruim 1 procent.

Lees meer over
ShellSaudi AramcoOlie