Economie

Europese Commissie wil Schengengebied maand afsluiten

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
Europese Commissie wil Schengengebied maand afsluiten
RTL

De Europese Commissie wil de Schengenzone voor minimaal een maand afsluiten voor reizigers van buiten de EU, tenzij hun trip 'essentieel' is. Dat stelt de Commissie voor als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelt op Twitter in een video voor om de komende maand de Schengenzone op slot te gooien.

Dat betekent dat er niet gereisd mag worden van buiten de EU naar de 26 landen in de zone. "Hoe minder er gereisd wordt, hoe minder snel het virus zich zal verspreiden."

EU-burgers en hun familie, medisch personeel, mensen met een verblijfsvergunning, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers moeten volgens Brussel worden uitgezonderd van de maatregel. "De aanvoer van voedsel en medicijnen, en van alles wat onze bedrijven nodig hebben, moet veilig worden gesteld."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De Schengenzone?

De Schengenzone, waarbinnen in principe vrij gereisd kan worden, is niet hetzelfde als de EU. Van de 27 landen die bij de EU horen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland geen lid van het Schengengebied.

Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein zijn geen EU-lidstaat, maar horen wel weer bij de Schengenzone.

Duitsland sluit grenzen in strijd tegen coronavirus
Lees ook

Duitsland sluit grenzen in strijd tegen coronavirus

'Zorgsysteem onder enorme druk'

"Ons zorgsysteem staat onder enorme druk", zegt Von der Leyen in een videoboodschap. "Lidstaten hebben harde maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zulke maatregelen zijn alleen effectief als ze goed gecoördineerd worden uitgevoerd."

Naast de tijdelijke restrictie op reizen naar de EU stelt de Commissie voor om 'fast lanes' in te stellen, waarbij er prioriteit wordt gegeven aan essentieel verkeer van mensen en goederen. Dat is volgens Von der Leyen om belangrijke sectoren op gang te houden.

Alle lidstaten moeten nog hun goedkeuring geven voor de maatregel in kan gaan. Dat zou morgen in een videoconferentie kunnen gebeuren. 

Uitzondering voor Britten

De Ieren en de Britten vallen buiten de Schengenzone, maar voor hen zullen geen beperkingen gelden voor reizen naar het Europese vasteland, zei Von der Leyen. Deze landen wordt gevraagd het inreisverbod over te nemen.

De maatregel kan pas ingaan na goedkeuring van de lidstaten. EU-president Charles Michel bevestigde dat de leiders van de 27 EU-landen het voorstel dinsdag bespreken. De komende uren krijgen de lidstaten 'uitleg' over wat de maatregel inhoudt, zei hij.

Lees meer over
Europese UnieEuropese CommissieSchengenakkoordEuropese Unie