Man ramt gat in vliegtuig, maar geen ontslag op staande voet

Een grondmedewerker op Schiphol die niet meldde dat hij met een vliegtuigtrap een gat in een Airbus had geramd, mocht niet op staande voet worden ontslagen.
De 58-jarige man werkte sinds 1987 voor het bedrijf Swissport Amsterdam, dat voor luchtvaartmaatschappijen de grondafhandeling van vliegtuigen op Schiphol verzorgt.
Gat in vliegtuig
Op 12 februari vorig jaar ging het tijdens werkzaamheden op het platform mis. Met een gemotoriseerde trap ramde de grondmedewerker per ongeluk een gat in een vliegtuig van de Aziatische luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific.
In een discussie met een collega beweerde de man echter dat er geen botsing was geweest, en dat er slechts wat vuil op de vliegtuigromp zat. Ook ontkende hij dat die 'veeg' door hem zou zijn veroorzaakt. Hij weigerde het incident te melden.
Vliegveiligheid
Nadat zijn collega wel melding van de botsing had gemaakt, bleek de schade zo ernstig dat het vliegtuig niet kon vertrekken. De man werd geschorst en na een onderzoek ontslagen wegens overtreding van de regels.
Zijn werkgever rekende de man zwaar aan dat hij de schade niet had willen melden, en daarmee de vliegveiligheid in gevaar zou hebben gebracht. "Binnen de luchtvaart draait alles om veiligheid", betoogde het bedrijf.
Niet ernstig
De grondmedewerker stapte echter naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Met succes, want de kantonrechter in Haarlem oordeelde in juli dat Swissport de man niet op staande voet had mogen ontslaan.
Weliswaar vond de rechter het niet melden van de schade verwijtbaar, maar niet zo ernstig dat de man ontslagen had mogen worden. Daarbij speelde een rol dat de schade uiteindelijk wel tijdig was gemeld door de collega, en dat de man al 32 jaar zonder ernstige fouten voor het bedrijf had gewerkt.
Baan kwijt
Swissport liet het daar echter niet bij zitten, en ging in hoger beroep. Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat ook het gerechtshof in Amsterdam vindt dat ontslag op staande voet zonder ontslagvergoeding te streng is.
Wel oordeelt het hof dat het bedrijf de man niet in dienst hoeft te houden. De arbeidsovereenkomst wordt begin april ontbonden, waarbij de man recht heeft op een reguliere ontslagvergoeding van bijna 53.000 euro.
Veiligheidsincidenten
Naar aanleiding van een rapport van de Luchtvaartinspectie ILT luidde vakbond FNV in februari de noodklok over de veiligheid op de platformen van Schiphol. Uit de rapportage bleek onder meer dat er vorig jaar 18 toestellen beschadigd raakten.
Volgens de FNV is sprake van een hoge werkdruk onder de grondmedewerkers. De vakbond vreest dat het aantal (kleine en grote) veiligheidsincidenten hoger ligt dan de 7500 officiële meldingen, omdat medewerkers bang zijn voor ontslag.