Economie

ING: Nederlandse economie krimpt dit jaar circa 7 procent

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPING: Nederlandse economie krimpt dit jaar circa 7 procent
RTL

In het gunstige geval krimpt de Nederlandse economie als gevolg van de impact van de coronacrisis dit jaar met 6 à 8 procent. Krijgen we na de zomer een tweede virusgolf dan duurt het nog tot eind 2021 voordat de economie weer kan worden opgestart.

Dat schrijft het economische bureau ING in een scenarioanalyse naar de gevolgen van het coronavirus. Sinds het kabinet half maart een 'intelligente lockdown' invoerde, zijn complete sectoren van de Nederlandse economie stilgevallen. Hierdoor ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil, berekenen de economen.

Van de lange lijst landen en economische machtsblokken die ING benoemt, wordt de open Nederlandse economie relatief hard geraakt. Ook andere landen zullen het dit jaar moeten doen met krimp, maar de impact op België (min 4,5 procent), Duitsland (min 4,2 procent) en Frankrijk (min 4,5 procent) is relatief minder.

Grote onzekerheid

Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen. Omdat de overheidsmaatregelen in binnen- en buitenland elkaar in hoog tempo blijven opvolgen, is de onzekerheid groot. Daarom is gekozen voor twee scenario’s.

In het basisscenario gaat ING uit van een geleidelijke terugkeer naar normaal. Mensen blijven zo veel mogelijk thuiswerken en ook de anderhalvemeterregel blijft van kracht. Wel heropenen de scholen na de meivakantie, de horeca volgt in juni onder strikte regels.

Snelle opleving

Dit kan niet voorkomen dat de investeringen en consumptie van huishoudens in het tweede kwartaal hard afnemen. Als contactbeperkingen worden afgebouwd of helemaal worden afgeschaft, kan de economie weer snel opveren. "Het herstel zal daardoor naar verwachting sneller en krachtiger zijn dan tijdens de vorige crisis."

Na de krimp in 2020 volgt een snelle opleving in 2021, denken de economen. Als het herstel tegen die tijd is ingezet en het virus onder controle is, zal Nederland een groei van dik 8 procent tegemoet kunnen zien. Ook dat percentage ligt veel hoger dan in andere landen, waar ook sprake zal zijn van herstel.

Tweede virusgolf

Het alternatieve scenario volg het eerste, maar gaat uit van een tweede virusgolf na de zomer. Hierdoor keren sommige coronamaatregelen weer terug. Wederom zullen de horeca, de reisbranche en de luchtvaart dan harde klappen krijgen.

Bedrijven zullen investeringen uitstellen en ook consumenten houden hun hand op de knip. In dit scenario duurt het zeker tot april 2021 voordat het virus onder controle is en de economie en maatschappij weer richting ‘normaal’ kunnen bewegen.

Negatiever dan CPB

ING is een stuk negatiever dan economen van ABN Amro en van het CPB. ABN sprak vorige week nog de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen. In 2021 groeit de economie volgens hen waarschijnlijk weer, met 2,5 procent.

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken
Lees ook

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken

Het CPB kwam eerder met een viertal scenario's voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval krimpt de economie dit jaar met 1,2 procent en is er volgend jaar weer groei. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent en is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

Lees meer over
ING BankCPBABN AMROEconomieNederland