NOW-regeling verruimd voor dochterbedrijven, maar mét extra voorwaarden
De NOW-regeling gaat nu alweer op de schop. De regeling wordt aangepast voor concerns met meerdere dochterbedrijven, na klachten van werkgevers- en werknemersorganisaties.
Bedrijven die meer dan 20 procent omzetverlies hebben door de coronacrisis, kunnen een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Zij krijgen dan tot maximaal 90 procent van hun loonkosten vergoed van de overheid, afhankelijk van hoe groot de omzetdaling is. De regeling is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven massaal hun personeel ontslaan.
Hele concern samen
In eerste instantie werd besloten dat er voor concerns werd gekeken naar de omzetdaling van het hele concern en dus niet naar de omzetdaling van de afzonderlijke dochterbedrijven. Dat wil zeggen: als een dochterbedrijf 40 procent minder omzet maakt, maar het gehele concern ziet de omzet maar met 10 procent dalen, dan kon er voor de dochter geen NOW worden aangevraagd.
Zo'n bedrijf zou als geheel de lasten namelijk moeten kunnen verdelen, zonder dat de belastingbetaler daarvoor opdraait. Bovendien zou misbruik op de loer liggen als er voor dochterbedrijven individueel NOW aangevraagd kan worden. Bedrijven zouden dan namelijk slim kunnen schuiven met kosten en inkomsten.
Toch aangepast
Dat risico is er nog steeds, erkent het ministerie van Sociale Zaken. Toch wordt de regeling aangepast. Een individuele dochtermaatschappij, ook wel werkmaatschappij, met meer dan 20 procent omzetverlies, die onderdeel vormt van een concern dat als geheel niet in aanmerking komt voor de regeling, kan vanaf nu toch een beroep doen op de NOW.
Het ministerie luistert naar eigen zeggen naar werkgevers en werknemers die waarschuwen dat het stilvallen van werkmaatschappijen in de praktijk niet altijd binnen een concern kan worden opgelost. Een werkgever kiest er dan toch voor om mensen te ontslaan. Het doel van de regeling is nu juist om mensen aan het werk te houden, en dus wordt die verruimd.
Extra eisen: geen dividend, geen bonus
Om misbruik te voorkomen zijn er wel extra eisen. Zo mag een concern dat NOW aanvraagt voor een werkmaatschappij geen dividend of bonussen uitkeren en ook geen eigen aandelen kopen. Bovendien moet er een akkoord zijn met de vakbond of de werknemersvertegenwoordiging over werkbehoud.
Daar komt bovenop dat er aanvullende accountantscontroles nodig zijn. Dat moet voorkomen dat de bedrijven toch stiekem schuiven met opdrachten van het ene dochterbedrijf naar het andere.
Regels, regels
En als werknemers van een werkmaatschappij waarvoor subsidie wordt aangevraagd tijdens de NOW-periode ergens anders in het bedrijf aan de slag gaan en daar dus bijdragen aan de omzet, dan moet die extra omzet bij het andere dochterbedrijf weer worden afgetrokken van de omzetdaling van de werkmaatschappij waarvoor NOW werd aangevraagd.
Ook mag er niet gemorreld worden aan de manier waarop kosten intern worden doorbelast en er is ook een regel die moet voorkomen dat er wordt gesjoemeld met de omzet door voorraad aan te houden bij het ene dochterbedrijf die normaal zou worden verkocht aan het andere dochterbedrijf, om zo tijdelijk de omzet te drukken.
Veel complexer
Kortom: de regeling wordt op sommige fronten veel complexer en daarmee lastiger uit te voeren. En ondanks de extra regels, neemt het risico op misbruik toe, ziet het ministerie. Die nadelen worden op de koop toe genomen, om meer baanbehoud te stimuleren.
Voor de goede orde: bedrijven die meer dan 20 procent omzetdaling op concernniveau hebben, kunnen niet voor afzonderlijke werkmaatschappijen NOW aanvragen. Zij vallen gewoon onder de oude regels. Dat wil zeggen: NOW voor het hele concern op basis van de omzetdaling op concernniveau, of helemaal niks.