Economie

Meer vraag naar campers: coronaproof kamperen

Door Kita van Slooten··Aangepast:
© iStockMeer vraag naar campers: coronaproof kamperen
RTL

De camper was al populair, maar vanwege de coronacrisis is de vraag naar een huis op wielen alleen maar toegenomen. Want met een camper heb je je eigen sanitair en kun je lastminute beslissen waar je heen wil. Zeker in deze tijden is dat heel handig en dat merken zowel de verkopers als verhuurders. 'We kunnen de vraag niet aan.'

Sinds 2012 kopen Dave Kramers en zijn partner oude Mercedesbussen op om deze om te bouwen tot camper. Dat de camper de laatste jaren ook onder jonge stellen en gezinnen steeds populairder is, was al duidelijk merkbaar bij hun bedrijf Toffe Camper, maar dit jaar gaat het wel erg hard. "Wij kunnen de vraag niet aan. Wij hebben al onze bussen in het voorjaar al verkocht en dat is nog nooit eerder gebeurd", vertelt Kramers.

Explosieve groei

Volgens cijfers van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) telt Nederland 131.594 geregistreerde campers. 55.000 camperbezitters zijn lid van de NKC. Zij hebben een gemiddelde leeftijd 62 jaar, maar die leeftijd zien ze bij de camperclub elk jaar verder dalen. "Het aantal campers in Nederland groeit explosief en er komen steeds meer jongere eigenaren bij", vertelt Rosanne Vriend van NKC.

Meer jonge gezinnen kiezen voor de camper.© iStock
Meer jonge gezinnen kiezen voor de camper.

De NKC hoort van dealers dat er deze periode veel mensen naar campers komen vragen. "In eerste instantie lag alles stil, maar nu de maatregelen zijn versoepeld, merken verkopers dat er meer mensen langskomen om zich te laten informeren", zegt Vriend.

Dat wil niet zeggen dat die potentiele klanten dezelfde middag nog met een camper van het terrein afrijden, want het is een flinke investering. 'Voor een nieuwe camper moet je denken aan een bedrag van €60.000. Voor een goede tweedehands kom je op €30.000.'

"Een camper is geen impulsaankoop"

Een grote uitgave dus, waar je even goed over na moet denken. Vriend: "Een camper is geen impulsaankoop."

Verhuur van campers gaat hard

Daarom kiezen ook veel mensen ervoor om deze zomer een camper te huren. Verhuurplatform Goboony ziet een flinke groei in het aantal boekingen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. "De laatste weken is het in een stroomversnelling gekomen. Als het in dit tempo doorgaat, zijn we halverwege juni volgeboekt", vertelt eigenaar Mark de Vos.

Ontbijten in de camper, direct aan zee.© iStock
Ontbijten in de camper, direct aan zee.

Bij het boeken geven klanten aan of ze ervaring met een camper hebben. "Normaal had twee derde van onze klanten dat. Nu zien we ineens veel meer mensen die voor het eerst met een camper op pad gaan", zegt de Vos.

Bij Goboony werden vorig jaar 150.000 nachten geboekt. Maar dat kunnen er veel meer worden. Als er genoeg campers beschikbaar zijn tenminste.

Cashen met je camper

De Vos hoopt dat nog meer camperbezitters bereid zullen zijn om hun voertuig tijdelijk te verhuren."Eigenaars gaan er zelf gemiddeld vier weken per jaar mee op pad, dus campers staan het grootste gedeelte van het jaar stil."

Je camper verhuren in de periodes dat je hem zelf niet gebruikt, is heel lucratief. 'Dat levert een camperbezitter in het hoogseizoen duizend euro per week op.'

Dave Kramers bij een van zijn omgebouwde Mercedes camperbussen.© Toffe Camper
Dave Kramers bij een van zijn omgebouwde Mercedes camperbussen.

Goboony vraagt klanten waar ze met de gehuurde camper naartoe willen. Op dit moment blijven de meesten in Nederland. Daarnaast ziet De Vos dat er veel interesse is in Scandinavië. "Het lekkere weer in Zuid-Europa heeft dit jaar geen prioriteit. Mensen kiezen voor veilig en zodra er weer gereisd kan worden, zullen veel campers via Duitsland naar Noord-Europa trekken", voorspelt hij.

Flexibel

Dave Kramers verkoopt niet alleen Mercedesbussen, maar reist er met zijn gezin ook zelf graag in rond. Waar gaat hij heen deze zomer? "We hebben een rondje uitgestippeld door Nederland, maar als de grenzen open gaan, rijden we door. Richting Spanje, Portugal en misschien wel Marokko."

Want juist die flexibiliteit is wat het camperleven zo mooi maakt, vindt Kramers. "Eigenlijk zouden we vorig jaar al naar Marokko gaan. Eerst reden we een dagje naar Zeeland om vrienden te ontmoeten. Dat was toen zo leuk, dat we een week bleven hangen."

Overnachten aan zee is in sommige gebieden toegestaan.© iStock
Overnachten aan zee is in sommige gebieden toegestaan.

Koude biertjes

Marokko hebben ze die zomer niet meer gehaald. 'Zo gaan onze vakanties altijd.' Al heeft het gezin wel een grote liefde voor de noordkust van Spanje.

Wat de bestemming deze zomer ook wordt, ze gaan er sowieso met de camper op uit, voor dat 'ultieme vrijheidsgevoel.' De camperbussen van Kramers zijn zo gebouwd dat ze nooit aan een stroompaal hoeven, dus ze kunnen gaan en staan waar ze maar willen. "Onze camper staat altijd gepakt klaar. De koelkast staat aan op zonne-energie en daar zitten altijd koude biertjes in."

Lees meer over
ReizenVakantie