Economie

Nederland komt met eigen Europees herstelplan: 'Gift geen optie'

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPNederland komt met eigen Europees herstelplan: 'Gift geen optie'
RTL

Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, werkt aan een eigen Europees herstelplan. Daarmee hopen ze een alternatief te bieden voor het door Duitsland en Frankrijk voorgestelde herstelfonds van 500 miljard euro.

"Nederland komt met een eigen voorstel", zei premier Rutte woensdag. Hij wilde tijdens een persconferentie niet inhoudelijk ingaan op dat voorstel, of op de plannen van zijn collega’s Angela Merkel en Emmanuel Macron. Maar volgens Rutte wordt er op dit moment gewerkt aan een alternatief voor de ideeën van Duitsland en Frankrijk.

Herstelpakket: 500 miljard

Die twee landen werden het eerder deze week eens over een economisch herstelpakket van 500 miljard euro. Dat zou moeten bestaan uit giften, bedoeld om noodlijdende regio's en sectoren in de EU door de coronacrisis te helpen. "Het doel is om als Europa sterker en solidair uit deze crisis te komen", zei Merkel daarover. 

Niet alle overheden in Europa zijn bij machte om hun bedrijven met miljarden te steunen, zoals het Nederlandse kabinet dat doet. Volgens Frankrijk en Duitsland is dat niet eerlijk. De EU-landen moeten collectief bloeden voor de crisis, is het idee.

Merkel en Macron willen Europees herstelfonds van 500 miljard euro
Lees ook

Merkel en Macron willen Europees herstelfonds van 500 miljard euro

'Je mag er iets voor terug vragen'

Maar het uitreiken van giften is voor lidstaten zoals Nederland een no-go. "Steun aan het Zuiden is van economisch belang voor Nederland", zegt Rutte. "Maar je mag er wel iets voor terugvragen."

Er wordt meer gevoeld voor een lening. En de mening wordt gedeeld door landen zoals Oostenrijk, Zweden en Denemarken. Mogelijk wordt er ook onderling samengewerkt aan een alternatief plan. Er is in elk geval contact geweest tussen een aantal landen.

Meningen zijn verdeeld

Het Frans-Duitse plan moet nog worden goedgekeurd door de overige EU-lidstaten. De Europese Commissie komt volgende week woensdag bovendien met een eigen voorstel. Het verbond Berlijn-Parijs is daarom veel meer het begin van een Europese discussie dan het einde daarvan, zei minister Wopke Hoekstra gisteren al.

De meningen zijn weer eens verdeeld, zoveel is duidelijk. "We moeten de andere lidstaten overtuigen, vier in het bijzonder: Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Nederland", zei de Franse minister van financiën Bruno Le Maire daarover. "We hoeven niet te verbergen dat dat moeilijk zal worden."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Mark RutteEmmanuel MacronAngela Merkel