Nederland onthult met 'vrekkige vier' eigen herstelplan voor EU
Nederland heeft samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken een eigen voorstel gepresenteerd voor een Europees herstelfonds. De zogenoemde 'vrekkige vier' willen zwaargetroffen EU-landen alleen de komende twee jaar steunen, en weigeren bovendien het aangaan van gezamenlijke schulden.
De vier landen pleiten zaterdag voor het oprichten van een tijdelijk, eenmalig noodfonds. Uit dat fonds kunnen zwaargetroffen EU-landen maximaal twee jaar een lening aanvragen om de coronacrisis te boven te komen.
Concrete bedragen worden nog niet genoemd in het voorstel. Eerst willen zij dat de Europese Commissie in kaart brengt hoeveel geld er precies nodig is voor herstel, melden Haagse bronnen aan RTL Z. Getroffen landen die geld willen, moeten daarvoor zelf met een herstelplan komen.
Geen giften
Het gaat nadrukkelijk niet om giften, iets wat de twee machtigste EU-lidstaten Duitsland en Frankrijk juist wel willen. Zij kwamen maandag met hun plan voor een economisch herstelpakket van 500 miljard euro. Als het aan de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron ligt, hoeft die noodsteun niet terug worden betaald.
Een ander heikel punt is gezamenlijke schuld. Duitsland en Frankrijk willen dat er de komende tijd leningen uit naam van de EU worden aangegaan op de kapitaalmarkten. De 27 EU-lidstaten moeten zo hun 'gezamenlijke gewicht' gebruiken om geld te lenen, aldus Macron.
Verzet tegen gezamenlijk schuld
Maar Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken - die de bijnaam 'vrekkige vier' meekregen - blijven zich hiertegen verweren. In het nieuwe tegenvoorstel staat dik gedrukt dat Europese steun niet mag leiden tot het 'mutualiseren van schulden'.
Ook willen de vier landen geen extra geld bijdragen aan de meerjarenbegroting van de EU. Zij willen dat deze begroting blijft gelden voor zeven jaar en dat het herstelfonds van twee jaar daar tijdelijk naast loopt.
Enzo Amendola, de Italiaanse minister van Europese Zaken, noemt het voorstel in een eerste reactie 'defensief en onvoldoende'. Volgens hem moet de Europese Commissie 'meer moed' tonen bij de vergadering over de herstelplannen komende week.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.