Economie

Markt voor gerecycled plastic volledig ingestort

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© GettyMarkt voor gerecycled plastic volledig ingestort
RTL

De markt voor gerecycled plastic is volledig ingestort in Nederland. “We hebben geen afzet meer", zegt directeur Gerrit Klein Nagelvoort van afvalverwerker Veolia waar de balen met plastic zich in hoog tempo opstapelen. “Dit heb ik in de 35 jaar dat ik in het vak zit nog nooit meegemaakt.”

De coronacrisis heeft de markt voor gerecycled plastic in Nederland volledig op zijn kop gezet. Waar tot enkele maanden geleden de toekomst rooskleurig was, de aandacht voor milieuproblemen groot en daarmee de markt voor hergebruikt plastic groeiende, is het nu stil.

"De boel is 180 graden gekeerd. Dit is dramatisch", zegt Klein Nagelvoort, Hij is bij afvalverwerker Veolia Polymers verantwoordelijk voor de verwerking van plastic afval tot grondstof voor allerlei producten zoals verpakkingen voor afwasmiddel tot auto-onderdelen en bloempotten.

Duurzaam boeit niet meer

De vraag naar het herbruikbare plastic is ingestort omdat de grondstof voor nieuw plastic, aardolie, sinds enkele maanden goedkoper is dat de gebruikte korrels. Bedrijven die tot voor kort graag hun producten maakten of verpakten met het gerecyclede plastic doen dat vanwege de prijs nu met nieuw plastic.

"Bedrijven die altijd duurzaamheid propageerden interesseert het blijkbaar ineens niet meer", zegt Klein Nagelvoort. "Omdat het duurder is geworden." 

Ook de branchevereniging van recyclingbedrijven NRK erkent grote problemen voor de sector. "De omzet is tot wel 90 procent weggevallen", zo laat de vereniging weten in een brandbrief die het in april al naar de regering stuurde.

Naast de economische schade voor bedrijven levert dit volgens NRK ook maatschappelijke schade op. "Verduurzaming van Nederland en een circulaire economie vereist juist versnelde groei van het recyclaat.”

Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?
Lees ook

Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?

Schaliegas

De problemen zijn volgens de NRK al voor de coronacrisis op gang gekomen. "Ze zijn het gevolg van handelsconflicten, de schaliegasproductie in de Verenigde Staten en daaraan gekoppelde aanvullendecapaciteit voor productie van volledig nieuwe ofwel 'virgin' kunststoffen."  

Volgens NRK loopt door het wegvallen van de vraag nu ook de inzameling van plastic gevaar: "En uiteindelijk zal het stagneren van de inzameling, sortering en recycling ook betekenen dat we de door u gestelde recyclingsdoelen niet gaan halen."

Kiezen voor goedkoop 

De coronacrisis verergert het probleem zegt Klein Nagelvoort omdat veel van zijn klanten in de ‘survivalmode’ staan. "Ze kiezen vanwege de onzekere tijden voor het goedkoopste."   

Het resulteert er volgens hem in dat al het ingezamelde plastic over niet al te lange tijd naar de verbrandingsoven moet. “Onze opslagruimte is nu bomvol. We huren extra ruimte maar op een gegeven moment kan dit niet meer zo.”

Klein Nagelvoort en de NRK pleiten voor een verplichting bij bedrijven om gebruik te maken van gerecycled plastic. Per branche moet dan worden vastgesteld hoeveel dit moet zijn. “

"Het zal voor de politiek moeilijk te verkopen zijn want zoals de markt er nu uitziet betekent dat extra kosten voor de bedrijven. Maar je moet wat doen. Liefst op internationaal niveau. Want dit is een Europees probleem. Overal is de situatie nu dramatisch."    

Lees meer over
RecyclingPlastic HeroesPlasticsoepAfvalverwerkingAfvalAfvalscheidingNederland