Verenigd Koninkrijk: geen uitstel van brexit meer
Of de partijen er nu uitkomen of niet: het Verenigd Koninkrijk verlaat op 1 januari 2022 sowieso de Europese Unie. Dat zegt de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove op Twitter. De overgangsfase waarbij alle EU-regels en wetten gelden, wordt dus definitief niet verlengd.
Gove deelt op Twitter een foto waarop hij via een videoverbinding in gesprek is met Marcos Sefcovic, vice-voorzitter van de Europese Commissie. "Ik heb formeel bevestigd dat het Verenigd Koninklrijk de transitieperiode niet verlengd. Op 1 januari 2022 nemen we de controle terug en zijn we weer politiek en economisch onafhankelijk", zegt hij erbij.
De uitspraak van de conservatieve politicus komt niet als een verrassing. Eerder zei premier Boris Johnson al dat de overgangsperiode niet verlengd zou worden. Als Johnson in juni nog geen zicht had op de door hem gewenste uitkomst, stopt hij met onderhandelen, zei hij in februari.
Geen deal
Met een harde deadline werd de kans groot dat de Britten de EU verlaten zonder handelsafspraken.
Er wordt al jaren gesproken over een akkoord, maar die gesprekken zitten muurvast. Een groot struikelblok zijn de afspraken over bedrijven.
De EU wil dat Britse bedrijven met toegang tot de Europese markt zich aan net zo strenge regels houden als bedrijven in de EU. De Britten zouden anders soepeler regels in kunnen voeren om hun eigen bedrijven voor te trekken, bijvoorbeeld met minder strenge milieuregels of minder goede bescherming van werknemers.
Ook wordt er geruzied over de afspraken die moeten worden gemaakt over het bevissen van elkaars wateren en is er geen akkoord over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
Geen vooruitgang
Brexit-onderhandelaar Michel Barnier liet eerder deze maand, na een nieuwe mislukte onderhandelingsronde, weten dat hij het niet meer zag zitten. "Er is geen betekenisvolle vooruitgang geboekt."
De Fransman verweet het Britse onderhandelingsteam dat ze de politieke verklaring, die vorig jaar werd opgesteld als leidraad voor deze onderhandelingen, niet respecteren en terugkeren op eerder gemaakte beloftes.
Maandag praat de Britse premier Boris Johnson met een Europese delegatie, waar onder meer de voorzitters van de Europese Raad en commissiepresident Ursula von der Leyen bij aanschuiven.