Jaar over gesproken

Pensioenakkoord eindelijk rond: niemand hoeft volgend jaar in te leveren

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPPensioenakkoord eindelijk rond: niemand hoeft volgend jaar in te leveren
RTL

Na een jaar onderhandelen zijn ze eruit. Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn het eens over de inhoud van het pensioenakkoord. Er is onder meer afgesproken dat volgend jaar niet wordt gekort op de pensioenen, tenzij de dekkingsgraad van een pensioenfonds op 31 december van dit jaar onder de negentig procent schiet. Dat is momenteel bij geen enkel fonds het geval.

De gemiddelde dekkingsgraad ligt momenteel op 92 procent en is stijgende, nadat die na de aankondiging van een intelligente lockdown instortte. Eerst werd gevreesd dat de lat op 100 procent zou komen te liggen. Dat zou betekenen dat veel pensioenen -vanwege de coronacrisis- in de problemen kwamen.

Rekenrente verdwijnt

Het hele pensioenstelsel gaat in de toekomst op de schop. Nu is de hoogte van je pensioen onder meer afhankelijk van de rekenrente: het percentage waarmee pensioenfondsen moeten rekenen om te bepalen hoeveel geld ze in kas moeten hebben om ook in de toekomst voldoende over te houden voor alle pensioenen.

De hoogte van je pensioenuitkering is nu verder gekoppeld aan je salaris. In principe krijg je 70 procent van het loon dat je gemiddeld verdiende toen je werkte. 

Onzekerder

De hoogte van je pensioen wordt straks afhankelijk van je inleg en het rendement. Je weet dus niet wat je straks krijgt. Het pensioen wordt gebaseerd op de betaalde premie plus de beleggingswinst die daarop in de loop der jaren is gehaald. Klinkt onzekerder (is het ook), maar de bedoeling is dat de pensioenen makkelijker verhoogd (en verlaagd) kunnen worden. 

Pensioenfondsen verliezen miljarden door coronavirus: kortingen op de loer
Lees ook

Pensioenfondsen verliezen miljarden door coronavirus: kortingen op de loer

De premies die aan pensioenfondsen worden betaald, worden ‘collectief’ belegd. Het klinkt misschien eng om het pensioen van de aandelenmarkt afhankelijk te maken. Maar eigenlijk is dat nu ook al zo. Pensioenfondsen beleggen namelijk in indexen en aandelen op de beurs. Het gemiddeld rendement lag de laatste 25 jaar op 7 procent. 

Vorig jaar werd er al met veel pijn en moeite een pensioenakkoord gesloten. Daarin werd onder meer afgesproken dat het pensioen minder zeker zou worden, maar het ontbrak nog aan een concrete uitwerking daarvan. Die is er nu dus. 

Details, bijvoorbeeld wat voor oplossing er komt voor mensen met een pensioengat, zijn nog niet bekend gemaakt.

En nu?

Minister Wouter Koolmees wil eind volgende week de uitwerking van het pensioenakkoord bespreken in de ministerraad. 

De betrokken partijen leggen de uitwerking op korte termijn voor aan hun achterban. De uitwerking wordt daarna vastgelegd in een hoofdlijnennotitie die minister Koolmees voor de zomer naar de Tweede Kamer stuurt.

Het gaat zeker nog tot 2026 duren voordat alle pensioenfondsen de nieuwe pensioenafspraken hebben ingevoerd.

Lees meer over
Wouter KoolmeesMinisterie van Economische Zaken en KlimaatFNVCNVPensioenenPensioenakkoord