SER waarschuwt: zorgkosten verdubbelen als er niks verandert
Als de overheid niet ingrijpt, zullen de zorgkosten verdubbelen de aankomende twintig jaar. Daarvoor waarschuwt de Sociaal-Economische Raad (SER). De raad doet aanbevelingen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
De SER heeft twee jaar onderzoek gedaan. Als er niets gebeurt exploderen de zorgkosten van 87 miljard euro naar 174 miljard euro in 2040. De coronacrisis heeft nog eens extra laten zien hoe belangrijk het is om de zorg meer toekomstbestendig te maken, schrijft de SER in zijn nota.
Door de uitbraak is de Nederlandse zorg onder grote druk komen te staan. Zo bleek de inzet van zorgpersoneel beperkt. In de toekomst is juist extra zorgpersoneel nodig. "Nederland vergrijst, maar ook in de jeugd- en gehandicaptenzorg zijn meer mensen nodig", zegt Astrid van Kleef van de SER.
Beperk de administratiedruk
Nu werken er 1,4 miljoen mensen in de zorg. Daar moeten binnen twintig jaar 700.000 mensen bij. "Dat doe je door nieuwe mensen aan te trekken en door de mensen die er al werken blij te houden", legt Van Kleef uit. Autonomie is daarbij belangrijk. "Laat personeel zelf roosteren, geef ze de ruimte om met elkaar te sparren en beperk de administratiedruk."
Exemplarisch voor dat laatste was de gehate 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen. Zij moesten iedere 5 minuten bijhouden wat ze deden en waar ze waren. In 2018 is de regel afgeschaft.
Digitalisering als bezuiniging
Er zijn ook lessen uit de coronacrisis te trekken. Zo ziet de SER veel kansen voor digitalisering in de zorg. "Specialisten hielden bijvoorbeeld noodgedwongen online consulten. Dat bleek goed te werken. Dit zou een mooie manier kunnen zijn om de dure consulten in het ziekenhuis te vervangen", zegt Astrid van Kleef, woordvoerder bij de SER.
Verder vindt de SER dat er meer aandacht moet komen voor preventie. "Op school, in de wijk, bij huisvesting en in de schuldsanering moet aandacht zijn voor een gezonde levensstijl", aldus Van Kleef. "Want mensen met sociale problemen vragen meer zorg, leert de ervaring."
Basispakket op de schop
Tot slot moet er volgens de SER kritisch gekeken zorgen naar de verzekerde zorg. Wat zit er allemaal in het basispakket? Dit is een gevoelig punt. Als zorg uit het basispakket gehaald dreigt te worden, dan leidt dat vaak tot discussie. "Wat concreet in het basispakket thuishoort en wat niet is aan de politiek", zegt Van Kleef.