‘Gewoon naar kantoor’

Rechter: geen recht op thuiswerken door coronazorgen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPRechter: geen recht op thuiswerken door coronazorgen
RTL

Zorgen over het coronavirus geven een commercieel medewerkster van een keukenhandel geen recht om thuis te werken. Volgens de rechter moet zij gewoon naar kantoor komen, omdat de werkgever dat eist en voldoende maatregelen heeft getroffen.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland in Nijmegen.

De vrouw werkt sinds begin 2017 als commercieel medewerkster en service coördinator bij VOC Grootkeukens in Huissen, een leverancier van professionele keukeninstallaties.

Thuiswerken

Medio maart gingen de werknemers van het keukenbedrijf als gevolg van de coronacrisis thuiswerken. Op 11 april liet het bedrijf de vrouw echter weten dat zij weer naar kantoor moest komen.

Op haar eerste werkdag, drie dagen later, vroeg de medewerkster toestemming om naar huis te gaan omdat zij merkte dat niet iedereen zich aan de voorschriften hield. Dat mocht, onder het voorbehoud dat zij teruggeroepen zou kunnen worden.

Coronamaatregelen

Begin mei moesten alle werknemers van het bedrijf weer op kantoor aan de slag. Volgens de onderneming was dat van belang voor de bedrijfsvoering, en waren er genoeg maatregelen getroffen die dat mogelijk maakten.

Zo zou er voldoende afstand tussen de werknemers zijn, zou in kleine groepjes worden gepauzeerd in de kantine, en waren er schoonmaakvoorschriften en voldoende ontsmettingsmiddelen aanwezig.

Pittige brief

De medewerkster was niet overtuigd, en vroeg de directie in een pittig getoonzette brief om opheldering. "Ik kan jullie mail niet met het overheidsadvies rijmen", schreef zij, wijzend op het advies dat premier Mark Rutte een dag eerder tijdens een persconferentie had gegeven.

Zij vroeg de directie daarom ‘schriftelijk te motiveren welke zwaarwegende bedrijfsbelangen er volgens jullie zijn die het negeren van het advies om thuis te werken rechtvaardigen en de gezondheid van de werknemers in gevaar te brengen’.

Thuiswerken blijft de norm, vanaf juni iedereen met klachten getest
Lees ook

Thuiswerken blijft de norm, vanaf juni iedereen met klachten getest

Onveilig gevoel

Na een mailwisseling hield het keukenbedrijf vast aan de wens dat de vrouw naar kantoor kwam. Daarop stapte zij eind mei naar de rechter.

Voor de rechter benadrukte de commercieel medewerkster dat zij thuis de afstandsregels heel serieus in acht neemt. Omdat zij merkte dat dit op haar werk niet gebeurde, zei zij zich er onveilig te voelen. Bovendien stelde zij dat twee maanden thuis in de praktijk inmiddels heeft uitgewezen dat zij daar 'prima en zelf heel efficiënt' kan werken.

VOC Grootkeukens stelde daarentegen dat zijn werknemers in deze economisch spannende tijden op de werkplek aanwezig moeten zijn, wegens het belang van korte lijnen. Bovendien zou de vrouw een collega begeleiden. Ook wees het bedrijf op de aantrekkende werkzaamheden, nu veel horecabedrijven in juni weer open zijn gegaan.

Geen thuiswerkrecht

De kantonrechter gaf onlangs de werkgever voorlopig gelijk, en oordeelt dat de vrouw geen aanspraak kan maken op een recht om thuis te werken.

Volgens de rechter wist zij niet overtuigend aan te tonen dat het keukenbedrijf geen passende coronamaatregelen heeft genomen. Haar ervaringen tijdens haar eerste werkdag op kantoor waren daarvoor niet genoeg.

Ook kon de vrouw geen rechten ontlenen aan de aanvankelijke toestemming om thuis te werken, omdat deze tijdelijk en onder voorwaarden gegeven was. Wel benadrukt de kantonrechter dat het hier een 'voorlopig oordeel' betreft, omdat eventueel nog een bodemprocedure kan volgen.

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandArbeidsrecht