Verbod op komst

Veel overtredingen bij maaltijdbezorging: bezorgers te jong

Door Malini Witlox··Aangepast:
© iStockVeel overtredingen bij maaltijdbezorging: bezorgers te jong
RTL

Restaurants gaat vaak de fout in bij maaltijdbezorging. Zo zijn de bezorgers te jong, maken ze te veel uren of worden ze te weinig betaald. Eind juni werden bij controles bij zes vestigingen van een fastfoodketen nog vijf vijftienjarige bezorgers betrapt die veel te laat nog aan het werk waren. In juli gaat een verbod in op maaltijdbezorgers die jonger zijn dan 16 jaar.

Op 26 juni controleerden inspecteurs samen met gemeenten en de politie zes vestigingen van een fastfoodketen. Vijf vijftienjarige bezorgers bleken na negen uur 's avonds en zelfs om elf uur nog aan het werk te zijn terwijl dit niet is toegestaan. Hun werk is meteen stilgelegd. 

Aanleiding voor de inspectie waren meldingen over jonge maaltijdbezorgers die tot laat in de avond nog aan het werk zouden zijn. De controles vonden plaats in Amstelveen, Bussum, Huizen, Utrecht en Hilversum.

Onduidelijk is om welke fastfoodketen het gaat. Het is in ieder geval niet de McDonald's, zegt een woordvoerder van die keten. Het bedrijf zou er streng op letten dat bezorgers niet te jong zijn.

Ook Thuisbezorgd doet dat bij de eigen bezorgservice, die het in de grote steden aanbiedt aan restaurants die geen eigen bezorgers hebben. "We nemen bij onze bezorgservice geen mensen aan die jonger zijn dan 16 jaar. De gemiddelde leeftijd is 23 jaar", zegt een woordvoerder. "Veiligheid staat bovenaan onze prioriteitenlijst en jonge mensen kunnen risico's minder goed inschatten."

E-bike

Vroeger werden maaltijden vaak bezorgd op de scooter, maar door de komst van de elektrische bezorgfiets kunnen kinderen onder de 16 dit werk nu ook makkelijk en snel doen. Daardoor zien veel jongeren van 13, 14 en 15 jaar dit als de ideale bijbaan.

De voormalige arbeidsinspectie wil niet dat jongeren onder de 16 jaar eten moeten bezorgen. Het zou verschillende gevaren met zich meebrengen. Het gaat om het werken onder tijdsdruk, onveilige verkeersomstandigheden en het uitvoeren van betalingen. 

Thuisbezorgd past verdienmodel aan, restaurants kunnen hogere positie kopen
Lees ook

Thuisbezorgd past verdienmodel aan, restaurants kunnen hogere positie kopen

Extra controles

De controle op de maaltijdbezorgers is het afgelopen jaar door de Inspectie SZW geïntensiveerd. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven bleek het mis te gaan. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan.

Bezorgers krijgen te weinig betaald, werken te lang of mogen überhaupt op bepaalde tijden niet werken omdat ze te jong zijn. Dit geldt zowel voor grote ketens met eigen bezorgers als voor de kleinere eetgelegenheden met eigen bezorgers, stelt de Inspectie SZW.

Eerder vroeg de Tweede Kamer na een kritisch rapport al om een verbod op maaltijdbezorgers die jonger zijn dan 16 jaar. Dat verbod gaat 1 juli in, op initiatief van D66 en PvdA.

"We zien het aantal ongelukken in het verkeer toenemen. Daarom vinden wij dit werk onveilig voor kinderen onder de 16," zo stelde de Inspectie SZW.

Lichte arbeid

In principe mogen kinderen van 13, 14 en 15 jaar een bijbaantje hebben. Maar er zijn wel regels aan hun werk verbonden. Jongeren tot 16 jaar mogen alleen 'lichte arbeid' verrichten en niet na 19.00 uur 's avonds werken, staat in de wet.

Lees meer over
Inspectie SZWMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidDeliverooThuisbezorgd.nlMaaltijd