Slechts 800 aanmeldingen

KLM doet extra poging om personeel vrijwillig te laten vertrekken

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPKLM doet extra poging om personeel vrijwillig te laten vertrekken
RTL

KLM heeft de aanmeldingstermijn voor een vrijwillige vertrekregeling met een week verlengd tot en met 12 juli. Dat meldt vakbond voor cabinepersoneel VNC, die om verlenging had gevraagd. De vertrekregeling is onderdeel van een herstelplan om het bedrijf door de coronacrisis te loodsen, maar tot nu was er weinig animo voor.

Slechts 800 vrijwilligers hebben zich tot nu toe aangemeld, KLM en VNC hopen dat dat er meer worden als mensen meer bedenktijd krijgen.

De luchtvaartmaatschappij moet als gevolg van de coronacrisis waarschijnlijk 5400 tot 7000 banen schrappen. De verwachting is dat deze maand meer bekend wordt over het aantal ontslagen of personeel dat via de vertrekregeling de onderneming verlaat.

Anderhalf jaarsalaris

Het omlaag brengen van de salariskosten is een van de voorwaarden van het steunpakket van de Nederlandse staat van 3,4 miljard euro. De vertrekpremie van KLM kan oplopen tot maximaal anderhalf jaarsalaris.

Weinig animo voor vrijwillige vertrekregeling KLM
Lees ook

Weinig animo voor vrijwillige vertrekregeling KLM

Als het aantal vrijwilligers zo klein blijft, zijn gedwongen ontslagen noodzakelijk. De rechter bepaalde vandaag al dat KLM dan niet per se de nieuwste werknemers hoeft te ontslaan zoals vakbond VNC wil, maar mag kiezen voor ontslagen per leeftijdsgroep.

Vakbonden willen meer inspraak

Intussen eisen alle acht de vakbonden inspraak bij de ophanden zijnde reorganisatie. Ze roepen de politiek op om de sociale partners de ruimte te geven om mee te beslissen over de plannen. 

De bonden waren niet blij met de precieze voorwaarden die KLM en het kabinet rondom het steunpakket overeen waren gekomen. Dan gaat het onder meer over de hoogte van de personeelsbezuinigingen en hoe deze verdeeld dienen te worden.

We vliegen weer iets meer

De vraag naar vliegtickets was ook in de maand mei dramatisch, maar minder dramatisch dan in april. Dat concludeert de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

In mei zakte de passagiersstroom op jaarbasis met 91,3 procent in. Dat was in april nog min 94 procent. "Dat het minder dramatisch is, is eigenlijk het enige wat je daar over kan zeggen", aldus IATA.

Ook reizen we weer meer naar andere landen met de trein, stelt NS International. Half april bereikte de verkoop een dieptepunt, met een verkoop van slechts 3 procent van wat er normaal wordt verkocht. De laatste weken nam dat aantal weer stevig toe, met inmiddels weer 30 procent van de normale verkoopcijfers.

Lees meer over
Air France KLMLuchtvaartCoronacrisis in NederlandSchiphol