Augustusraming

CPB iets optimistischer over Nederlandse economie

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPCPB iets optimistischer over Nederlandse economie
RTL

De Nederlandse economie krimpt dit jaar iets minder hard door het coronavirus dan eerder werd verwacht. Als er geen nieuwe lockdown nodig is, komt die krimp uit op 5 procent.

Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in de augustusraming. Het kabinet gebruikt die raming als belangrijke input voor het opstellen van de begroting voor Prinsjesdag. In de juniraming ging het CPB nog uit van een krimp dit jaar van 6 procent. 

Economisch herstel

De groei voor volgend jaar is in beide ramingen gelijk: 3 procent. Ook het verwachte werkloosheidcijfer voor 2021 is ongewijzigd met zo'n 7 procent.

In de augustusraming gaat het CPB er vanuit dat het kabinet het bedrijfsleven na 1 oktober geen nieuwe steunpakketten aanbiedt. Het planbureau benadrukt verder dat de ontwikkeling van de coronapandemie zeer bepalend is voor de vooruitzichten op economisch herstel.

Het CPB heeft daarom ook een alternatief berekend. Daarin gaat het uit van een lockdown en meer voorzichtigheid bij consumenten en bedrijven. In dat scenario krimpt de economie ook in 2021, met meer dan 3 procent, en loopt de werkloosheid op tot 10 procent.

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken
Lees ook

CPB: uitbraak coronavirus zal economische groei hard raken

Door overeengekomen loonstijgingen, een gematigde inflatie en lastenverlichtingen stijgt de koopkracht dit jaar nog met 2 procent. Het planbureau gaat er vanuit dat de loonontwikkeling volgend jaar gematigd zal zijn en de koopkracht daarmee ook.

Zwaar inkomensverlies

Daar moet bij worden aangetekend dat de coronacrisis voor veel mensen een zwaar inkomensverlies heeft betekend, onder andere door weggevallen omzet en ontslagen. Ook heeft de overheid de afgelopen maanden een deel van de loonkosten overgenomen.

"Ten opzichte van sommige andere landen is Nederland minder hard getroffen", zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. "Maar geen misverstand: deze klap is ongekend hard en moet zich nog grotendeels laten voelen. Werkloosheid en faillissementen reageren met vertraging op de crisis, die klap moet eigenlijk nog komen."

We komen in een recessie, maar wat betekent dat precies?

Door de steunmaatregelen en de lagere belastinginkomsten hebben de overheidsfinanciën een flinke klap gekregen. In de basisraming leidt dit tot een begrotingstekort in 2020 van 7 procent, dat zich volgend jaar herstelt tot 4 procent. In het alternatieve scenario, met een tweede coronagolf, loopt het begrotingstekort op tot boven de 10 procent.

In 2018 en 2019 had Nederland nog een begrotingsoverschot van respectievelijk 1,4 en 1,7 procent.

Minder overheidsschuld

De overheidsschuld als percentage van het bbp komt in het basisscenario van het CPB nog steeds uit op zo'n 60 procent. In juni was de somberste voorspelling dat de schuld naar bijna 65 procent zou stijgen dit jaar; en naar bijna 76 procent in 2021. 

Dat laatste percentage is in het nieuwe alternatieve scenario licht bijgesteld, naar 73 procent.

Lees meer over
CPBBegrotingRijksbegroting