Coke, xtc en amfetamine

Ontslag voor OM-leidinggevende die in auto vol drugs zat

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslag voor OM-leidinggevende die in auto vol drugs zat
RTL

Het Openbaar Ministerie dat vorig jaar ernstig in verlegenheid werd gebracht toen een leidinggevende werd aangehouden in een auto bomvol harddrugs, mag die medewerkster ontslaan. Volgens de vrouw wist zij echter niets van de cocaïne en xtc-pillen.

De ambtenaar vertrekt overigens niet met lege handen. Omdat haar werkgever niet kan bewijzen dat de vrouw van de drugssmokkel afwist, heeft zij wel recht op een flinke ontslagvergoeding.

Harddrugs

De 54-jarige vrouw werkte al 30 jaar bij het Openbaar Ministerie en klom daar op tot leidinggevende. Als operationeel manager van de administratie gaf zij leiding aan 30 werknemers, en verdiende een bruto maandsalaris van bijna 5300 euro.

In juni 2019 meldde haar echtgenoot de vrouw ziek. Maar toen twee leidinggevenden enkele dagen later op ziekenbezoek kwamen, erkende hij dat zijn vrouw in Duitsland vastzat.

Zij bleek te zijn aangehouden als inzittende van een Mercedes, waarin in schuilruimtes 2 kilo cocaïne, 6 kilo amfetamine en 10.000 xtc-tabletten waren verstopt.

OM-medewerkster opgepakt met kilo's coke en 10.000 xtc-pillen in auto
Lees ook

OM-medewerkster opgepakt met kilo's coke en 10.000 xtc-pillen in auto

Ontslag

Na ruim vijf weken voorarrest werd ze voorlopig op vrije voeten gesteld. Wel geldt zij volgens haar werkgever nog als verdachte in de zaak. Ook kon zij niet meer bij het Openbaar Ministerie aan de slag. Na een schorsing en onderzoek stapte haar werkgever namelijk naar de rechter om de vrouw te kunnen ontslaan.

Volgens de werkgever gedroeg de leidinggevende zich ernstig verwijtbaar door betrokken te raken bij de drugssmokkel. Daardoor is het vertrouwen in haar volledig verdwenen.

Met haar handelen zou de vrouw niet hebben voldaan aan de hoogste standaarden van integriteit, professionaliteit en betrouwbaarheid die gelden voor medewerkers van het OM, dat de rechtsorde strafrechtelijk moet handhaven.

Onschuldig

De vrouw stelt dat zij onschuldig is en niet wist van de drugs. Zij zegt dat zij ongepland besloot mee te rijden met haar dochter en schoonzoon, die op vakantie gingen naar Italië. Zij zou dat hebben gedaan omdat het die dag niet goed ging met haar dochter, die lijdt aan borderline.

Evenmin zegt zij te hebben geweten dat haar schoonzoon een strafblad heeft en uit een familie komt met criminele achtergronden. Wel erkent zij naïef te zijn geweest, omdat er geen alarmbellen afgingen toen zij vóór de grens overstapten in een andere auto. Die auto zou haar schoonzoon voor vrienden naar Italië moeten rijden.

Het OM, dat bovendien stelt dat de vrouw het onderzoek naar de zaak bemoeilijkte door haar de gegevens op haar werk-iPad voor inlevering te wissen, vindt haar verklaringen ongeloofwaardig.

Geen bewijs, toch ontslag

Volgens de Rotterdamse kantonrechter heeft de werkgever niet aangetoond dat de vrouw wist van de harddrugs en het strafblad van haar schoonzoon. Toch mag het Openbaar Ministerie de vrouw van de rechter ontslaan.

Door onverwacht naar het buitenland te reizen en daarbij over te stappen in een andere auto zonder kritische vragen te stellen heeft zij volgens de rechter niet gehandeld als 'integer en oplettend ambtenaar'. Daardoor heeft zij het OM in een 'benarde positie' gebracht, aldus de uitspraak.

Ontslagvergoeding

Omdat niet zeker is dat de vrouw van de drugssmokkel wist, kan zij volgens de kantonrechter niet worden ontslagen wegens 'ernstig verwijtbaar' handelen. Dat betekent dat het OM haar wel een zogenoemde transitievergoeding moet betalen.

Omdat zij ruim 30 jaar in dienst was, valt die ontslagvergoeding fors uit. De vrouw krijgt naar schatting tussen 50.000 en 60.000 euro bruto mee.

Lees meer over
Openbaar MinisterieOntslagDrugshandel