FNV wil thuiswerkregeling om goede werkplek en vergoedingen af te dwingen
Veel van ons werken voorlopig nog wel even op zolder. Of aan de keukentafel. Daar moet iets tegenover staan, vindt FNV, dat daarom voor een thuiswerkregeling pleit. Daarin moeten onderwerpen geregeld worden als privacy, recht op thuiswerken en vergoedingen voor bijvoorbeeld koffie.
De cao-onderhandelingen in de financiële sector zijn volgende maand de eerste waarin ook de thuiswerkregeling op tafel komt, zegt FNV.
Geen klein bier
"Het kan niet zo zijn dat de werkgevers nu heel veel kosten uit gaan sparen en de rekening daarvoor bij de werknemer wordt neergelegd", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. "Zo zijn we niet getrouwd. Uiteindelijk moet de werkgever hieraan meebetalen."
Printervullingen, stoelen, toetsenborden: het is echt geen klein bier wat de thuiswerker nodig heeft, stelt ze. "Feit is: ook al is het thuis, de werkgever blijft verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden."
Reëel bedrag
De thuiswerkregeling wordt wat FNV betreft maatwerk per sector."Overal gelden andere afspraken, bijvoorbeeld ook over reiskosten, die ermee te maken hebben. Als die doorlopen is het niet eerlijk verdeeld tussen mensen die ver weg en dichtbij wonen", aldus Jong. "We gaan per sector kijken wat een reëel bedrag is en wat onze leden willen."
Ruim vier op de vijf FNV-leden ziet wel heil in zo'n thuiswerkregeling, blijkt uit onderzoek van Totta Research onder ruim negenduizend leden. De ondervraagden werken voornamelijk bij gemeenten, de rijksoverheid, in de financiële sector en bij callcentra.
Lastig tijd verdelen
Twee van de drie thuiswerkende mensen geven op dit moment aan prettig te kunnen thuiswerken. Over het algemeen noemen mensen meer voor- dan nadelen aan het thuiswerken, zegt Jong. "Uitsparing van reistijd, zich beter kunnen concentreren, een hogere productiviteit."
Het grootste nadeel van thuiswerken is volgens bijna tweederde het gebrek aan collega's en sociale interactie. Ook vindt 38 procent van de ondervraagden het nadelig dat je minder beweegt op een thuiswerkdag. Een kwart noemt daarnaast dat werk en privé teveel door elkaar heen lopen.
"Andere nadelen zijn dat het lastig is om je tijd te verdelen met jonge kinderen thuis en dat jongere werknemers vaak geen goede werkplek hebben", zegt Jong.
Recht op kantoorwerk
Zo'n 4,5 miljoen mensen kunnen thuis werken. Een dag extra per week thuiswerken levert de werkgevers jaarlijks zo'n 1,6 miljard euro op, becijferde PWC onlangs. Werkgevers kunnen onder andere besparen op reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten, kantoorhuur en elektriciteit.
FNV wil overigens ook graag dat – naast het recht om thuis te werken – ook vastgelegd wordt dat je op kantoor mag komen werken. Bijna de helft van de respondenten wil dat laatste graag wettelijk geregeld zien.