Minder duur dan thuiszitten

Commerciële coronatesters doen goede zaken door drukte bij GGD

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPCommerciële coronatesters doen goede zaken door drukte bij GGD
RTL

Commerciële corona-testbedrijven doen goede zaken als gevolg van de grote drukte bij de testlocaties van de GGD’s. Vooral organisaties die hun werknemers niet dagenlang willen missen, nemen hun toevlucht tot de commerciële aanbieders. “Wij zijn sneller.”

Als gevolg van de huidige drukte bij de testlocaties van de GGD’s en de oplopende wachttijden, kiezen veel bedrijven die hun werknemers op de werkvloer nodig hebben ervoor om hen snel te laten testen door een commerciële tester als zij klachten hebben.

Daaraan hangt een flink prijskaartje, maar het is minder duur dan een werknemer dagenlang verplicht thuis te laten zitten.

Wachttijden

Werknemers met gezondheidsklachten die willen uitsluiten dat zij corona hebben, moeten door de toegenomen drukte bij de GGD vaak al twee dagen wachten voor zij voor een test terecht kunnen.

Daarna moeten zij meestal nog twee dagen wachten op de uitslag. Zolang de uitslag onbekend is, moeten zij (en hun huisgenoten) thuisblijven en mogen dus niet naar hun werk.

Te lange wachttijden voor coronatest: 'We kunnen nu niet opschalen'
Lees ook

Te lange wachttijden voor coronatest: 'We kunnen nu niet opschalen'

Commerciële bedrijven sneller

Commerciële testbedrijven kunnen binnen 6 tot 8 uur een uitslag hebben. "Wij zijn sneller omdat wij onze eigen testlocaties en testlaboratorium hebben", zegt Patrick de Boer van het Amsterdamse testbedrijf Coronalab.eu. Bij dat bedrijf kost een test wel 150 euro, exclusief btw.

Sinds het einde van de zomervakantie loopt het bij Corona.lab storm met bedrijven die werknemers willen laten testen. "In de zomer hadden we vooral veel mensen die naar een land wilden waarvoor inreisbeperkingen golden. Zij hadden een negatieve PCR-test nodig om het land binnen te komen. Maar de afgelopen weken is het aantal aanvragen van bedrijven fors toegenomen."

RIVM niet enthousiast

Het RIVM is niet onverdeeld positief over de commerciële aanbieders. "De kwaliteit is wisselend. Wij hebben geen zicht op alle tests. Sommige zijn gevalideerd, anderen niet", aldus een woordvoerder.

"Maar bedrijven die van commerciële aanbieders gebruik willen maken, zijn vrij om hun eigen beleid te volgen. Daarover kunnen wij niet zoveel zeggen."

Vertekening cijfers

Wel tekent het RIVM aan dat een toestroom bij de commerciële testers ertoe kan leiden dat de officiële coronacijfers vertekend raken. Sommige testers leveren hun gegevens aan bij het RIVM, anderen zeggen dat wegens privacywetgeving niet te kunnen.

"Als dit op grote schaal plaatsvindt, zou dat de cijfers dus kunnen beïnvloeden", zegt de woordvoerder. "Wij hopen daarom dat mensen met gezondheidsklachten hun weg naar de officiële teststraten zullen blijven vinden."

Vanavond in de half 8 uitzending van RTL Nieuws meer over bedrijven die gebruik maken van commerciële coronatesters

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandArbeidsmarktGezondheidszorg