Woekerprijzen

'Huurders de dupe van beleid Rutte: steeds meer inkomen naar woning'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP'Huurders de dupe van beleid Rutte: steeds meer inkomen naar woning'
RTL

Huurders zijn er flink op achteruit gegaan sinds premier Rutte tien jaar geleden aan de macht kwam. Volgens de Woonbond zijn wachtlijsten voor een sociale huurwoning sindsdien flink toegenomen. Daarnaast zijn huurders een groter deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten dan kopers.

Dat vertelt Zeno Winkels, de directeur van de Woonbond, in een interview met het AD. "De huurder is onder Rutte slecht af", vertelt hij.

Commerciële verhuur

Wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn flink toegenomen en huurprijzen zijn in de afgelopen jaren gestegen. "Het kabinetsbeleid was de afgelopen tien jaar gericht op een kleinere corporatiesector en meer commerciële verhuur", legt Winkels uit. "Daarvan zijn huurders de dupe geworden."

Coronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar
Lees ook

Coronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar

Besteedde een huurder elf jaar geleden nog 34 procent van het inkomen aan woonlasten, in 2018 was dat al opgelopen tot 38 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt omdat de huurprijzen tussen 2010 en 2019 fors zijn gestegen: bij sociale huur zo’n 26 procent en bij commerciële huur 44 procent.

Vrije sector

"Onder Rutte is het mogelijk geworden om in de vrije sector een tijdelijk huurcontract van twee jaar te geven", vertelt Winkels aan de krant. "Elke twee jaar kan een verhuurder iemand anders in zijn huis zetten, en daarbij zelf de nieuwe huurprijs betalen. Daardoor zijn er nu woekerprijzen, waardoor mensen met een middeninkomen helemaal geen huurhuis kunnen krijgen."

Wat ook niet meehelpt is dat het aantal sociale huurhuizen tussen 2013 en 2018 met 108.000 is gedaald. In Nederland staan nu nog zo'n twee miljoen sociale huurwoningen. In de grote steden moeten woningzoekenden jarenlang wachten op een huis of appartement.

Puntenstelsel

Volgens de Woonbond zou er – net zoals bij sociale huurwoningen – een puntenstelsel voor de vrije sector moeten komen. Alleen zo kan worden voorkomen dat huurhuizen voor een te hoge prijs worden aangeboden.

Lees meer over
WoonbondHuurwoningWoningisolatieWoningmarkt