Lichte daling

Gevreesde stijging blijft uit: werkloosheid daalde door in oktober

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPGevreesde stijging blijft uit: werkloosheid daalde door in oktober
RTL

Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen en drukte bij het UWV, is het aantal werklozen gedaald. De werkloosheid daalde afgelopen kwartaal met gemiddeld 4000 personen per maand, ook in oktober. "Het valt mee, maar de vlag kan nog niet uit."

Op dit moment is 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegelijkertijd kreeg uitkeringsinstantie UWV het drukker door de gedeeltelijke lockdown.

Werkloosheid daalt onverwacht in september
Lees ook

Werkloosheid daalt onverwacht in september

Meer nieuwe WW-aanvragen

Het aantal nieuwe WW-aanvragen bij het UWV steeg flink. Per week kwamen er gemiddeld 8500 nieuwe aanvragen bij, vooral van horecapersoneel. Afgelopen zomer daalde het aantal aanvragen nog.

Maar tegelijkertijd werden er 8500 WW-uitkeringen beëindigd, evenveel als erbij kwamen dus. Zo bleef het totale aantal uitkeringen gelijk.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In vergelijking met oktober vorig jaar ligt het aantal WW-uitkeringen 19,2 procent hoger. Er zijn daarbij wel flinke verschillen per regio: het aantal uitkeringen steeg ten opzichte van vorig jaar vooral in de randstad. In bijvoorbeeld Zuid-Limburg ziet UWV juist een daling.

Beter nieuws dan verwacht

In september bedroeg de werkloosheid nog 4,4 procent. Tussen maart en augustus nam het aantal werkzoekenden nog hard toe door de eerste klap van de coronapandemie, van 273.000 naar 426.000. Daarna vlakte dat af en in september daalde de werkloosheid.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, verwachtte vorige maand nog slecht nieuws in oktober door de nieuwe coronamaatregelen. "Het is een meevaller", zegt hij nu. "Maar de vlag kan nog niet uit."

Het zou zomaar kunnen dat de werkloosheid harder stijgt in november, zegt hij. "De nieuwe maatregelen zijn pas halvewege oktober ingaan. Afgelopen maart zagen we bijvoorbeeld ook nog geen grote gevolgen in die maand, in april des te meer."

 

De meevaller kan meerdere oorzaken hebben, licht hij toe. "Banen die tijdens de eerste golf verdwenen zijn, zijn niet terug. De mogelijkheid om je baan te verliezen is dus kleiner", aldus de econoom.

"Bovendien zijn bedrijven nu misschien wat minder geschrokken dan de eerste keer. De NOW biedt steun, tot nu toe valt de schade aan de economie mee en er zijn vaccins beloofd. Dat alles maakt dat werkgevers misschien wat optimistischer zijn."

Minder nieuwe werkzoekers

Dat het percentage werklozen daalt, komt verder niet alleen doordat meer mensen een baan vonden. Een andere oorzaak is dat minder niet-werkenden op zoek gaan naar betaald werk.

Een werkloze beroepsbevolking kan namelijk ook groeien als meer mensen die voorheen niet werkten, op zoek gaan naar een baan. Dat was zo in de maanden juli, augustus en september. Toen groeide de werkloosheid vooral door de aanwas vanuit de niet-werkenden.

Toestroom nam toe

Aan het begin van de coronacrisis daalde het aantal mensen met werk sterk, vooral onder jongeren. Door de maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken was solliciteren lastig. Daarom stopten in het begin van de corona-uitbraak veel mensen met het zoeken naar werk, zij telden dus niet meer mee in de cijfers.

In de afgelopen paar maanden was het baanverlies minder groot en nam de toestroom vooral bij jongeren uit de niet-beroepsbevolking weer toe tot het niveau van voor de crisis. Zo nam het totaal aantal werkenden weer toe.

Lees meer over
CBSUWVWerkloosheid