Economie flink hersteld, maar tweede golf zorgt voor nieuwe terugval
De Nederlandse economie is flink bijgekomen na de eerste golf coronabesmettingen dit jaar. Maar de tweede gedeeltelijke lockdown leidt tot een nieuwe terugval en daarom is het vooruitzicht voor 2021 somberder dan verwacht.
De Nederlandse economie heeft flink geleden onder de coronacrisis, maar het herstel gaat sneller dan verwacht. Het Centraal Planbureau (CPB) verwachtte in de Macro Economische Verkenning 2021 nog een krimp van 5 procent dit jaar. Vandaag maakt het CPB bekend dat de economie 'slechts' 4,2 procent krimpt in 2020.
De vooruitzichten voor 2021 zijn juist somberder. Als de coronacrisis in Europa onder controle is, groeit de economie volgend jaar met 2,8 procent. Dat valt tegen, want eerder verwachtte het CPB nog een groei van 3,5 procent.
De werkloosheid loopt op tot meer dan 6 procent in 2021. Vooral jongeren, flexwerkers en zzp'ers worden geraakt, verwacht het CPB. Dat lijkt een meevaller, want in de eerdere prognose vreesde het CPB nog een werkloosheid van 8,5 procent.
Forse groei in de zomer
De Nederlandse economie groeide namelijk nog nooit zo hard als in de maanden juli, augustus en september van dit jaar, bleek een paar weken geleden uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch was het niet genoeg om de klap, die de economie in de maanden ervoor kreeg door de coronacrisis, goed te maken.
Het CBS meldde een groei van het bruto binnenlands product van 7,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat was het kwartaal waarin de economie voor een flink deel plat lag vanwege alle maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Het bbp kromp met 8,5 procent in de maanden april, mei en juni.
Derde golf, geen vaccin? Meer werkloosheid
De situatie blijft heel onzeker, benadrukt het CPB. Inmiddels zijn we beland in een tweede golf. Er gelden nieuwe maatregelen om het virus in te dammen, maar het is onduidelijk of die voldoende werken, hoe lang ze van kracht blijven en of er daarna nog nieuwe besmettingsgolven volgen.
Daarom heeft het CPB naast de 'basisraming' nog een tweede scenario doorgerekend: het start-stop-scenario. In die berekening gaat het CPB ervanuit dat er nog meer golven en lockdowns volgen en coronavaccins tekortschieten.
In dit negatieve scenario krimpt de economie in 2021 met 0,6 procent en loopt de werkloosheid op richting de 8 procent.