Deadline nadert

Brexitonderhandelingen muurvast: 'Geen basis voor overeenkomst'

Door RTL Z··Aangepast:
© EPABrexitonderhandelingen muurvast: 'Geen basis voor overeenkomst'
RTL

Het is de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk niet gelukt om het eens te worden over een handelsdeal die vanaf 1 januari van kracht moet worden. De afgelopen dagen werd onder grote druk een uiterste poging gedaan, maar dat heeft nog niet mogen baten.

Dat hebben EU-voorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson vanavond bekendgemaakt.

De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn in een cruciale fase beland. Op 1 januari eindigt de overgangsperiode die inging nadat het VK de EU had verlaten. Op dat moment komen alle regels en afspraken te vervallen die golden toen het VK nog lid was van de EU.

De intensieve gesprekken in de afgelopen tijd hebben nog steeds niet genoeg opgeleverd. De partijen verschillen nog te veel van mening en dat moet goed in kaart worden gebracht, zegt Von der Leyen op Twitter. "Er is geen basis voor een overeenkomst."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Te ver uit elkaar

Maandagmiddag spraken Von der Leyen en premier Johnson opnieuw met elkaar over een deal. De gesprekken worden de komende dagen voortgezet.

Maar de EU en het VK liggen op een aantal vlakken simpelweg te ver uit elkaar. De gesprekken bereikten in de afgelopen dagen en uren het kookpunt.

Uren van de waarheid voor brexitdeal? Nog steeds onduidelijkheid troef
Lees ook

Uren van de waarheid voor brexitdeal? Nog steeds onduidelijkheid troef

'Geen oneerlijk voordeel'

De EU hamert erop dat Britse bedrijven geen oneerlijk voordeel mogen hebben ten opzichte van Europese bedrijven als zij vergaande toegang tot de Europese markt willen behouden. 

Dat betekent dat in het VK dezelfde, of in ieder geval gelijkwaardige, regels moeten gelden over staatssteun, milieu-eisen en werknemersbescherming. Zo wil de EU de gemeenschappelijke markt beschermen. 

Meer zeggenschap

Maar de Britten willen juist na de brexit zoveel mogelijk zeggenschap over hun eigen regels, en kunnen het in Londen niet verkopen dat zij akkoord gaan met het langdurig blijven volgen van Europese standaarden.

Het andere grote probleem is de manier waarop handelsgeschillen beslecht moeten worden. De EU zou het liefst zien dat ruzies over de interpretatie van de regels worden beslecht door het Europees Hof, maar daarvan is al lang duidelijk dat de Britse onderhandelaar daar niet mee instemmen. 

Met nog een paar weken te gaan wordt het steeds onwaarschijnlijker dat er een brexitdeal in zit, legt Rem Korteweg, onderzoeker bij Clingendael uit.
Lees meer over
David FrostMichel BarnierUrsala von der LeyenEuropese UnieBrexit