Geen verantwoording genomen

Voormalig ING-topman Hamers vervolgd om witwasaffaire

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© EPAVoormalig ING-topman Hamers vervolgd om witwasaffaire
RTL

De voormalige ceo van ING wordt vervolgd voor zijn rol in een groot witwasschandaal dat de bank uiteindelijk honderden miljoenen heeft gekost. Het gerechtshof in Den Haag heeft besloten dat het Openbaar Ministerie Ralph Hamers moet vervolgen.

Dat heeft het gerechtshof vandaag bekendgemaakt,

775 miljoen euro

ING moest in 2018 775 miljoen euro betalen aan het OM, omdat het jarenlang veel te weinig had gedaan om witwassen door klanten te voorkomen. Daardoor liep de staat belastinginkomsten mis, kon crimineel geld in omloop worden gebracht én ING profiteerde van de klandizie.

De bank moest daar dus voor bloeden, maar de eindverantwoordelijke - Ralph Hamers - ging vrijuit. Activist Pieter Lakeman probeerde toch vervolging af te dwingen, via een zogenoemde artikel 12-procedure. Dat is nu dus gelukt.

Geen verantwoordelijkheid genomen

"De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen", schrijft het hof.

"Het hof acht het van belang dat in een openbaar strafproces de norm wordt bevestigd dat ook bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijke leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen. De burger moet kunnen zien dat ook dergelijk handelen door de overheid niet wordt geaccepteerd."

'Enorm succes' 

Lakeman is uiterst gelukkig met de uitspraak. "Het is een enorm succes: het is een aanzet tot schoonmaak van de financiële wereld. In Nederland, maar ook in Europa."

Volgens Lakeman heeft het OM overduidelijk gefaald. "Zij stelden dat er geen aanwijzingen of bewijzen waren dat topmensen van de fraude afwisten. Wij hebben maar een fractie van de stukken ingezien en daaruit bleek zonneklaar dat Hamers er vanaf wist." 

Lakeman vindt het belangrijk dat Hamers vervolgd wordt. Het is volgens hem principieel onjuist dat het bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden voor het falen van een bestuurder en niet de bestuurder zelf. Die maken namelijk het beleid, zegt hij.

Teleurgesteld

Een woordvoerder van ING zegt dat de bank 'teleurgesteld' is over de uitspraak van het hof. Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder dat er geen reden is om individuele medewerkers verantwoordelijk te houden, de bank vindt het jammer dat de rechter daar anders over denkt.

Wel zegt de bank tevreden te zijn dat de schikking die twee jaar geleden werd getroffen ongemoeid blijft. Ook daar deed het Hof uitspraak over. 

UBS: volste vertrouwen in Hamers

Hamers is inmiddels ceo bij de Zwitserse bank UBS. Het besluit van de rechter heeft geen gevolgen voor zijn positie daar. 

"UBS heeft het volste vertrouwen in het vermogen van Ralph Hamers om UBS te leiden", zegt een woordvoerder van de bank.  

Een verzoek om Hamers persoonlijk te spreken werd afgewezen door UBS.